Am incheiat un antecontract de vanzare-cumparare imobil apartament, ca si cumparator, inainte de intrarea in vigoare a Noului Cod civil (in 2008).
Instanta mi-a pus in vedere sa motivez in drept cererea, introdusa in aprilie 2013.
Care este legea aplicabila in cazul in care, dupa intrarea in vigoare a NCC, se
solicita pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract de
vanzare-cumparare pe temeiul unui antecontract anterior NCC?
Invoc vechile dispozitii ale Codului, ca temei de drept, sau noile dispozitii (art.
1669 NCC)?
O veti motiva pe legea in vigoare la data cererii.Numai ca trebuie sa aveti invedere sa nu fi intervenit prescriptia dreptului la actiune.(6 luni de la data la care ar fitrebuit incheiat contractul)
Termenul de prescripţie este de 3 ani de la data la care era posibil transferul dreptului de proprietate. Prescripţia nu curge (sau, după caz, a fost suspendată) dacă imobilul s-a aflat în posesia promitentului cumpărător.
Este vorba despre termenul de 6 luni ( de la data la care contractul de v-c trebuia incheiat) in care partea interesata se poate adresa instantei cu o cerere de pronuntare unei hotarari care sa tina loc de contract de v-c , in situatia in care se refuza nejustificat de cealalta parte sa se incheie contractul. de v-c.
Nu trebuie sa intrebati in care lege sunt stipulate toate aceste lucruri, intrucat se presupune ca trebuia sa stiti. .
Recent, ICCJ a statuat că acţiunea în prestaţie tabulară prin care reclamantul tinde la obţinerea unei hotărîri care să ţină loc de contract de v/c este o acţiune personală imobiliară (Decizia nr.47 din ianuarie 3013, pronunţată în recurs).
Fiind o acţiune personală (şi nu reală, cum au stabilit unele instanţe), este prescriptibilă în termenul general de 3 ani.
Cunoaşteţi un act normativ care să stabilească un alt termen de prescripţie (6 luni, cum aţi specificat mai sus)? Dacă da, împărtăşiţi-l tuturor. Eu unul îmi mărturisesc, spăşit, ignoranţa în materie.
Problema la care domnul a cerut rapuns a fost aceea in legatura cu aplicabilitatea NCC sau a VCC,ptr un antecontract de v-c semnat inainte d eintrarea in vigoare a NCC ,dar , cand se solicita pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de c-v sub imperiul dispozitiilor NCC.nRaspunsul meu a fost NCC, avand in vedere disp. art. 6 alin 5 din NCC.nFacand trimitere la disp amintite, in mod logic si necesar am avut in vedere si art.1669 din NCC, care vizeaza situatia nerespectarii promisiunii asumate in sensul incheierii contractului promis la termenul convenit si modalitatea de rezolvare a situatiei.nSolutia oferita de lege:cerere in instanta ptr pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract v-c,daca toate celelalte conditii de validitate sunt indeplinite.Cererea se poate adresa instantei intr-un termen de 6 luni de la trecerea termenului fixat ptr incheierea luinO alta problema, neridicata de solicitantul raspunsului, vizeaza notarea si termenul notarii antecontractului , promisiunii in CF..In situatia in care cel ce este obligat sa transmita, sa constituie ori sa modifice in folosul altuia un drept real asupra unui imobil, nu-si executa obligatiile necesare ptr inscrierea in CF, se va putea cere instantei sa dispuna inscrierea, dreptul la actiune in acest sens fiind prescrptibil in conditiile legii.nRevenind la notarea promisiunii de v-c,se poate face daca titularul dreptului care face obiectul promisiunii este inscris in CF,iar antecontractul contine termenul in care urmeaza sa fie incheiat c. v-c.Notarea se poate face oricand dar nu mai tarziu de 6 luni de la expirare.