avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pronunțare hotărâre care sa tina loc de act ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pronunțare hotărâre care sa tina loc de act autentic

Buna ziua, În anul 2018 am încheiat o promisiune de vanzare cumpărare pentru un apartament nefinalizat, plătind pretul total al apartamentului la momentul semnării. In prezent am depus plângere penală împotriva vânzătorului pentru înșelăciune,fals în declarații, grup infracțional etc. având în vedere că practica vânzătorului este să încaseze pretul apartamentelor in avans însă nu finalizează construcția. Ma intereseaza daca instanta poate pronunța o hotărâre care sa tina loc de act autentic avand in vedere ca in promisiune exista o clauză de dezicere si in prezent bunul nu este finalizat (exista ziduri la gri, geamuri si acoperiș)? Mentionez faptul ca vânzătorul este insolvabil si exista foarte multe dosare de executare admise. Varianta executării silite nu este o opțiune, în cazul în care se pronunță o hotărâre care sa tina loc de act autentic recuperez macar o parte din bani (eventual toti cei care am cumparat in bloc sa il finalizam prin surse proprii).
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Iunie 2019
StefanCorina30, utilizator
Cel mai recent răspuns: StefanCorina30 , utilizator 12:26, 1 Iunie 2019
da, puteti sa il dati in judecata.
in termen de 6 luni de la data expirarii termenului limita fixat in antecontract.
dar trebuie sa treceti peste aspectul "refuz nejustificat".

Codul Civil - art. 1669
Promisiunea de vânzare şi promisiunea de cumpărare
(1) Când una dintre părţile care au încheiate promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.
(2) Dreptul la acţiune se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat.

Având în vedere că există un dosar cu procedura penala, în care s-a constituit si parte civilă de recuperare a prejudiciul, termenul de prescripție de 6 luni expira? In plângerea penală nu am menționat varianta de obținere a titlului de proprietate, este necesar sa întocmesc un dosar si in civil pentru aceasta procedura? Subliniez faptul ca apartamentul nu are numar cadastral, iar pe CF terenului am notat ipoteca legală cu valoarea prejudiciul.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 Iunie 2019
StefanCorina30, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract si obligatii EnciuAlexandra EnciuAlexandra Buna ziua! Am incheiat un antecontract pt vanzarea unui apartament. Am primit avans 10.000e si restul de plata urmeaza sa I primesc o parte cash si restul ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare andrei977 andrei977 Buna ziua, De curand am incheiat un antrecontract de vanzare cumparare pentru un imobil in calitate de promitent cumparator si am achitat aproximativ 4% din ... (vezi toată discuția)
Hotarare care sa tina loc de act autentic PaulHaiducu PaulHaiducu Buna ziua! Care sunt conditiile pentru a cere instantei o Hotarare care sa tina loc de act autentic. In 2011 am cumparat un teren extravilan, printr-un act ... (vezi toată discuția)