avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1040 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Hotarare care sa tina loc de act autentic
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Hotarare care sa tina loc de act autentic

Buna ziua!
Care sunt conditiile pentru a cere instantei o Hotarare care sa tina loc de act autentic.
In 2011 am cumparat un teren extravilan, printr-un act sub semnatura privata, insa vanzatorul nejustificat, sub diferite motive, nu a mers pentru perfectarea actului la notar.
Actul sub semnatura privata nu a fost consemnat de notar.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: PaulHaiducu , utilizator 14:56, 14 Martie 2016
In ce luna a fost perfectat antecontractul ?




Potrivit dispoziţiilor art. 1244 din noul Cod civil „în afara altor cazuri prevăzute de lege, trebuie să fie încheiate prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute, convenţiile care strămută sau constituie drepturi reale care urmează a fi înscrise în cartea funciară.”

Potrivit art.1669 alin. 1 din noul Cod civil, „când una dintre părţile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.”

În baza art. 1270 din noul Cod civil, „contractul valabil încheiat are putere de lege între părţile contractante.”

În plus, art. 1516 alin.2 pct.3 din noul Cod civil stabileşte că „atunci când, fără justificare, debitorul nu îşi execută obligaţia şi se află în întârziere, creditorul poate, la alegerea sa şi fără a pierde dreptul la daune-interese, dacă i se cuvin (…): 3. să folosească, atunci când este cazul, orice alt mijloc prevăzut de lege pentru realizarea dreptului său”.

Trebuie reţinut şi faptul că în conformitate cu dispoziţiile art. 1179 din noul Cod civil, orice contract trebuie să îndeplinească toate condiţiile esenţiale de validitate, respectiv cele referitoare la capacitatea de a contracta, consimţământul valabil, obiectul determinat şi cauza licită şi morală.



CAPITOLUL I
Contractul de vânzare

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale
Art. 1669
Promisiunea de vânzare şi promisiunea de cumpărare
(1) Când una dintre părţile care au încheiate promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.
(2) Dreptul la acţiune se prescrie în termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat.
(3) Dispoziţiile alin. (1) şi (2) se aplică în mod corespunzător în cazul promisiunii unilaterale de vânzare sau de cumpărare, după caz.
(4) În cazul promisiunii unilaterale de cumpărare a unui bun individual determinat, dacă, mai înainte ca promisiunea să fi fost executată, creditorul său înstrăinează bunul ori constituie un drept real asupra acestuia, obligaţia promitentului se consideră stinsă.

Buna ziua! Multumim!
De unde rezulta termenul de 6 luni de la data la care contractul trebuia încheiat?
Termenul de 6 luni sau alt termen ar trebui sa rezulte din contractul/promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare sub semnatura privata, presupun ca, ati fixat un termen in care sa va prezentati la notariat ptr.autentificare.
Multumim!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Antecontract de vanzare-cumparare ANGELA-DIANA ANGELA-DIANA Buna seara, am incehiat un antecontract de vanzare-cumparare in anul 2014, am platit integral contravaloare apartamentului. termenul de predare a fost la ... (vezi toată discuția)
Obligatia de a face in noul cod civil ConstantinNASTA ConstantinNASTA Faţă de vechiul cod civil,în accepţiunea dvs., cum este tratată în noul cod civil \" obligaţia de a face\" ? (vezi toată discuția)
Hotarare care sa tina loc de contract de vanzare autentic marinpreda marinpreda Va rog un sfat Am inchiat un antecontract de vanzare-cumparare (inscris sub srmnatura privata) teren agricol extravilan, in data de 12.09.2011. Inscrisul este ... (vezi toată discuția)