Care este procedura de inregistrare la ITM a contractului colectiv de munca pe unitate (deja negociat), in conditiile in care mandatul conducerii sindicatului a expirat. S-a facut o incercare de inregistrare, dar am fost respinsi. Alegerile pentru o noua conducere dureaza. Se preconizeaza concedieri intr-un timp foarte scurt si am vrea sa beneficiem de drepturile oferite de CCM in aceasta situatie, de aceea avem nevoie de o solutie rapida.
Contractele colective de muncă şi actele adiţionale la acestea incheiate la nivel de unitate se înregistrează prin grija părţilor la inspectoratul teritorial de muncă.
Dosarul va cuprinde :
a) cerere de inregistrare ce va contine in mod obligatoriu urmatoarele elemente:
• numar de iesire din unitate;
• sediul unitatii;
• cod fiscal;
• nr. telefon, nr. Fax;
• obiectul de activitate si ramura, natura capitalului social (de stat, mixt sau privat);
• nr. total de salariati beneficiari ai contractului colectiv de munca, durata contractului cu mentiunea ca acesta se va aplica de la data inregistrarii acestuia la inspectoratul teritorial de munca sau de la o data ulterioara;
• mentiunea ca la nivelul unitatii nu exista sindicat reprezentativ,
• mentiunea ca a incetat contractului colectiv de munca incheiat anterior (in situatia in care a fost inchieta un astfel de contract) sau precizarea ca nu a mai fost incheiat un contract colectiv de munca la nivelul societatii.
b) contractul colectiv de muncă/actul aditional, în original, redactat în atâtea exemplare câte părţi semnatare sunt, plus unul pentru depozitar (inspectoratul teritorial de munca), semnate de către părţi;
c) dovada convocării părţilor îndreptăţite să participe la negociere;
d) împuternicirile scrise pentru reprezentanţii desemnaţi în vederea negocierii şi semnării contractului colectiv de muncă;
e) dovezile de reprezentativitate ale părţilor.
f) procesele-verbale ale negocierii, redactate în atâtea exemplare câte părţi semnatare sunt, plus unul pentru depozitar (inspectoratul teritorial de munca), conţinând poziţia părţilor.
Contractele colective de muncă, încheiate la orice nivel, nu pot fi semnate decât de reprezentaţii mandataţi în acest sens ai părţilor care au negociat.
Cam greu de gasit o solutie rapida ...
Depinde de tipul si de dimensiunea unitatii si de pozitia angajatorului.
Cel mai scurt drum, dar cu acordul angajatorului neconditionat, ar fi sa insereze provederile in Regulamentul intern sau intr-o procedura separata.
Alta varianta sa alegeti reprezentanti ai salariatilor si sa semnati cu ei.
Ccm - act aditional
silvia99
am un contract colectiv de munca inregistrat la ITM IN 2011, pt un srl cu 25 angajati. cateva modificari au fost aduse acestui ccm (denumirea societatii, ... (vezi toată discuția)