avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 372 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... Efecte legislaþie CEDO
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

Efecte legislaþie CEDO

Bună seara.
Doresc să ştiu dacă la recurs pot invoca legislaţia CEDO şi mai ales, dacă mi se respinge recursul şi fac plângere la CEDO această plângere suspendă executarea sancţiunii contravenţionale?
Care este procedura pentru a depune o plângere la CEDO? Adică, adresă, limba în care să redactez plângerea etc...
Vă mulţumesc
Cel mai recent răspuns: eugen68octavian , utilizator 20:03, 29 Ianuarie 2009
In recurs vei invoca motive de nelegalitate si netemeinicie a hotararii pronuntate in fond. Daca e plangere contraventionala, n-ati avut decat fond. Plecand de la hotararea pronuntata, va trebui sa aduceti contra-argumente.

veti putea invoca si hotarari CEDO desi la noi, deocamdata, instantele sunt destul de reticente in a lua in considerare practica CEDO..incet incet lucrurile se vor schimba, intrucat sunt deja atatea hotarari pronuntate impotriva statului roman...

Dupa judecarea recursului, respectiv pronuntarea unei hotarari irevocabile, daca veti pierde, veti fi executat.
Demersul la CEDO nu va suspenda executarea.

De la momentul pronuntarii hotararii, aveti la dispozitie 6 luni pentru a inainta o cerere la CEDO.
Recomandarea mea este de a solicita sprijinul unui avocat. Exista o cerere tip pe care o puteti completa si in limba romana.Cererea poate fi gasita si pe net.

Pana la CEDO insa v-as sugera sa profitati din plin de calea recursului si sa va sustienti cat puteti mai bine cauza. Daca vorbim de consecinte importante ale P-V , cu atat mai mult este recomandat sa aveti alaturi un avocat.

succes
av. Ileana Schwarz
Vă mulţumesc tare mult. Răspunsul dumneavoastră mi-a fost de mare folos
eugen68octavian a scris:

Bună seara.
.................
Care este procedura pentru a depune o plângere la CEDO? Adică, adresă, limba în care să redactez plângerea etc...
Vă mulţumesc


Data post: Joi, 13 Martie 2008, 07:24
Subiect: RE: Admisibilitate plangere CEDO

Potrivit prevederilor art 26 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale ( numita in limba romana C.E.D.O. ), amendata prin Protocoalele nr. 3, 5 si 8, ratificata de Romania prin Legea nr 30 / 1994, Curtea a nu poate fi sesizata decat dupa epuizarea cailor de recurs interne, asa cum este stabilit conform principiilor de drept international general recunoscute si intr-un termen de 6 luni, incepand cu data deciziei interne definitive.
Indiferent de natura procesului ( penal, civil, comercial, contencios administrativ, etc.) care s-a finalizat, Curtea Europeana a Drepturilor Omului ( C.E.D.O. ) nu poate fi sesizata de persoana care se considera victima unei incalcari a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului decat in termen de 6 luni, calculate de la data pronuntarii ultimei hotarari judecatoresti pronuntate de instanta nationala ( decizia instantei de recurs).Cu alte cuvinte, dupa momentul epuizarii cailor de recurs interne, persoana lezata prin hotararea pronuntata de ultima instanta de judecata, trebuie ca in termen de 6 luni sa formuleze cererea si sa sesizeze in scris C.E.D.O.

Data post: Joi, 13 Martie 2008, 07:30
Subiect: RE: Admisibilitate plangere CEDO

În ceea ce priveşte cererile de sesizare a Curţii, acestea trebuie să îndeplinească o serie de condiţii prevăzute de art.35 din Convenţie. Condiţiile ce trebuie îndeplinite de petiţionari se pot împărţi în două mari categorii:
• condiţii generale ce trebuie îndeplinite de toţi petiţionarii;
• condiţii speciale ce privesc o anumită categorie de petiţionari – stat sau parte individuală.

Condiţiile generale . Aceste condiţii sunt prevăzute de art 35 din Convenţie şi sunt:
1. epuizarea tuturor căilor de recurs interne . Conform articolului 32 § 1 din Convenţie, Curtea nu poate fi sesizată decât după ce au fost epuizate în prealabil căile de recurs interne şi în termen de şase luni începând cu data deciziei definitive interne. O plângere care nu respectă aceste condiţii de admisibilitate nu va putea fi examinată de către Curte.
2. scurgerea unui termen de 6 luni de la rămânerea definitivă a deciziei interne. După ce autoritatea naţională competentă cea mai înaltă a pronunţat o decizie, petiţionarul dispune de un interval de şase luni pentru a sesiza Curtea. Acest interval începe să curgă de la data la care a luat cunoştinţă personal sau prin avocatul său de decizia finală în ordinea normală a instanţelor, şi nu începând de la respingerea ulterioară a unei eventuale cereri în revizuire a procesului sau a unui alt recurs extraordinar, a unei cereri de graţiere sau amnistiere sau a oricărei alte cereri adresate unei autorităţi cu titlu de graţiere.
3. cererea să nu fie anonimă. Potrivit art.47 din Regulamentul Curţii, formularul trebuie semnat de petent personal în calitate de reclamant sau de către reprezentantul lui, întrucât formularele puse la dispoziţie de către grefa Curţii obligă reclamantul să-şi decline identitatea.
4. cererea să nu fie esenţial aceeaşi cu o cerere anterior examinată de Curte. Potrivit art.35 pct.2 lit.b , Curtea nu reţine nici o cerere individuală introdusă în aplicarea art. 34, dacă ea este în mod esenţial aceeaşi cu o cerere examinată anterior de către Curte.
5. cererea să nu fi fost supusă examinării unei alte instanţe internaţionale, dacă nu conţine fapte noi. Potrivit acestei reguli, vor fi inadmisibile cererile care au fost înaintate examinării unei alte instanţe internaţionale, deoarece nici o plângere identică sau în substanţă aceeaşi cu plângerea în faţa Curţii nu trebuie să fie supusă vreunei alte proceduri internaţionale de investigare sau de reglementare.
6. cererea să nu fie incompatibilă cu prevederile Convenţiei sau dacă este vădit nefondată sau abuzivă.
O cerere este considerată incompatibilă cu prevederile Convenţiei atunci când obiectul ei nu intră sub incidenţa dispoziţiilor acesteia. Cu alte cuvinte, cererea are ca obiect încălcări ale unor drepturi şi libertăţi neprevăzute de Convenţie.
Cererea este abuzivă atunci când se urmăreşte un scop contrar celui prevăzut de Convenţie (de exemplu, cererea este folosită în scopul de a se sustrage unei condamnări) sau când se dovedeşte că este folosită în mod şicanator.
Cererea este considerată vădit nefondată, dacă se dovedeşte absenţa unei violări a Convenţiei, astfel încât cererea va fi respinsă ca inadmisibilă.

Condiţii speciale .Condiţiile speciale ce trebuie îndeplinite de o cerere individuală sunt:
1. numele, data naşterii, naţionalitatea, sexul, profesia şi adresa petentului;
2. numele, profesia şi adresa reprezentantului, dacă este cazul;
3. partea sau părţile contractante împotriva cărora este îndreptată petiţia;
4. expunerea succintă a faptelor;
5. expunere succintă a violării normelor Convenţiei şi a argumentelor pertinente;
6. obiectul petiţiei ca şi descrierea cererii unei satisfacţii echitabile;
7. copii ale tuturor documentelor, a deciziilor ce privesc obiectul petiţiei.

Un model de plangere care se adreseaza CEDO il puteti gasi aici:
www.avocatnet.ro/content/con...
Vă mulţumesc foarte mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demarare actiune-cedo ContSters76710 ContSters76710 Rog ajutor in urmatoarea problema: Recurs solutionat la o anumita Curte de Apel,decizie-respins,cauza fiind conflict de munca. Hotarari anterioare ... (vezi toată discuția)
Rog raspuns. ContSters87210 ContSters87210 In contencios, daca am pierdut la tribunal si curtea de apel, mai pot face recurs si la inalta curte de casatie si justitie, sau doar la c.e.d.o.? (vezi toată discuția)
Recurs dansorin dansorin buna ziua,dupa un recurs declarat nul si irevocabil pot depune o revizuire si o contestatie in anulare a recursului,va multumesc si astept un raspuns. (vezi toată discuția)