avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj preaviz
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj preaviz

buna ziua,

o firma aflata in insolventa da in preaviz mai multi angajati si in acelasi timp pastraza angajati pensionari (unii in pensie de 6-10 ani). In aceste conditii angajatii trimisi in somaj pot de beneficia de ajutor de somaj, nu este nici o reglementare in acest sens?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:53, 22 Octombrie 2012
Da, pot beneficia de somaj numai daca indeplinesc conditiile prevazute de lege , si anume>
- un stagiu de cotizare la somaj de minim 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei depunerii cererii la somaj
- c.i.m. sa inceteze din motive neimputabile salariatilor.
orice salariat disponibilizat chiar daca firma care a dispus disponibilizarea este sau nu in insolventa beneficiaza de ajutor de somaj.Faptul ca angajatorul a hotarat sa mentina pe post personal angajat care primeste si pensie nu afecteaza cu nimic dreptul dvs.de a primi ajutor de somaj.
1. Pentru a beneficiade indemnizatie de somaj trebuie:
- sa va inceteze CIM din motive neimputabile dvs.;
- in ultimele 24 de luni sa aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

Art.67 C.mun. prevede : Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil

Articolele din Codul muncii care da posibilitate unui fost salariat sa beneficieze de somaj sunt urmatoarele:
- încetarea raportului de muncã în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g), şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata
- incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Condiții de somaj Carmen Cioran Carmen Cioran Dacă am încetat activitatea cu acordul părților, din motive de sănătate, ulterior am fost angajata 2 luni în alt domeniu dar am fost disponibilizat pot ... (vezi toată discuția)
Somaj felicia.buzea@gmail.com felicia.buzea@gmail.com Se poate primi ajutorul de somaj daca ti- ai dat demisia? Mentionez ca am lucrat 17 ani in aceeasi unitate (vechime totala - 24 ani si 6 luni) (vezi toată discuția)
Acordare ajutor de somaj dragoscs dragoscs Pot primi ajutor de somaj daca am fost concediat conform art. 55 litera b din codul muncii si am primit 3 salarii nete compensatorii? (vezi toată discuția)