avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

buna ziua am si eu o intrebare : unde as putea sa divortez mai usor si rapid si cat ar costa in cazul in care sotul nu este de acord?? mentionez k avem si o fetita de un an si 3 luni care cand ne-am cununat avea un an...astept rapunsul dvs. multumesc
Cel mai recent răspuns: Liana Iura , Avocat 11:41, 24 Octombrie 2012
Buna ziua,

Cel mai ieftin este sa divortati la starea civila. Puteti divorta si la notar, dar in ambele situatii daca sunteti de acord cu sotul in toate privintele, inclusiv in ceea ce priveste incredintarea copilului. Daca nu, numai in fata instantei de judecata. Competenta este judecatoria de la ultimul domiciliu comun.
Potrivit art. 375 alin.1 Cod civil, daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor.
Conform alin. 2 al art. 375 Cod civil, Divortul prin acordul sotilor poate fi constatat de notarul public si in cazul in care exista copii minori nascuti din casatorie, din afara casatoriei sau adoptati, daca sotii convin asupra tuturor aspectelor referitoare la numele de familie pe care sa il poarte dupa divort, exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, stabilirea locuintei copiilor dupa divort, modalitatea de pastrare a legaturilor personale dintre parintele separat si fiecare dintre copii, precum si stabilirea contributiei parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor. Daca din raportul de ancheta sociala rezulta ca acordul sotilor privind exercitarea in comun a autoritatii parintesti sau cel privind stabilirea locuintei copiilor nu este in interesul copilului, sunt aplicabile prevederile art. 376 alin. (5) - adica la instanta de judecata.
Daca unul dintre soti nu este de acord cu divortul atunci singura posibilitate de a divorta este la instanta, adica formuland o cerere de divort adresata judecatoriei. De asemenea in cazul in care sotii nu se inteleg asupra numelui, stabilirii locuintei copilului minor trebuie sa urmati procedura in fata instantei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort la notar loredana69 loredana69 doresc sa divortez de sotul meu,pot face asta la notar?cat costa acest lucru?ce trebuie sa fac?multumesc! (vezi toată discuția)
Divort Lorena13 Lorena13 Buna ziua Am o intrebare: Daca in urma unei casatorii a rezultat un copil minor, care va ramane la mama, unde se poate divorta cel mai usor? La Starea Civila ... (vezi toată discuția)
Divort la notar mary11 mary11 As vrea sa stiu cat dureaza un divort la notar daca sotii sunt de acord si nu au nici o obiectie.Exista si copil in aceasta casatorie si am stabilit totul de ... (vezi toată discuția)