avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 533 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Calcul salariu pentru tata dupa nasterea copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Calcul salariu pentru tata dupa nasterea copilului

Buna seara, am si eu o mare dilema si nu stiu unde sa caut raspunsul.Sper ca cineva de aici sa ma lamureasca ca eu sa pot duce lupta cu departamentul resurse umane in conditii de egalitate.
In ziua cand s-a nascut fiul meu am intrat in concediu legal pentru 5 zile si apoi inca 10 zile tot legal dupa ce am primit atestatui participarii la un curs de puericultura pregatitor pentru nasterea copilului.Conform unei anume legi pe care eu nu reusesc sa o gasesc , ar trebui sa fiu platit nu cu salariul de baza pe o luna ci cu media ultimelor 3 salarii dobandite inaitea intrarii inn concediu parental sau pentru nasterea copilului.Intrebarea mea ar fi de ce nu mi-a fost calculat salariul cu media pe 3 luni a salariilor si de ce am primit numai salariul de baza care este mult mai mic fata de medial ultimelor 3 salarii primite.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:41, 7 Noiembrie 2012
Legea nr.210/1999, art. 2:
(1) In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare.
(2) Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
(3) Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

Daca va referiti la ajutorul de nastere acordat de catre angajtori , acesta se acorda numai in conditiile in care este prevazut in ccm aplicabil angajtorului , in reg.intern al acestuia sau in c.i.m.
Multumesc pentru raspuns, insa eu tot nemultumit sunt.Intr-o societate comerciala unde salariul lunar este compus din salariu fix plus comisioane, nu mi se pare normal sa fiu platit cu media salariilor fixe.Mi s-a comunicat de asemenea ca acel concediu paternal mi-a fost incadrat ca fiind concediu suplinitor sau complementar si de aceea am fost platit doar cu salariul de baza.In acest sens legea nu ajuta cu nimic angajatul ci, mai mult, ajuta angajatorul sa scape cu cheltuieli minime...cat despre ajutorul de nastere acordat de angajator nu exista in realitate in societatea comerciala unde activez si ei cauta orice poate fi interpretabil din lege pentru a o intoarce impotriva angajatului.N-am gresit cand am spus de mai multe ori, in special cand am fost plecat din tara, ca romanul nu are drepturi, ci NUMAI obligatii.
Revenind la subiect, exista vreo situatie cuprinsa in lege in care angajatul trebuie sa fie remunerat cu media ultimelor 3 salarii?
Multumesc anticipat pentru orice raspuns primesc pe acest subiect!
Concediu paternal nu poate fi considerat concediu suplimentar sau suplinitor .. sunt doua notiuni distincte.


Da, este vorba despre indemnizatia pentru CO .. potrivit Codului Muncii:
art.150
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu paternal flocanelu flocanelu Buna ziua. Fiul meu este angajat si se afla in concediu paternal cele 5 zile + 10 zile in urma obtinerii atestatului pentru cursul de puericultura. Daca in ... (vezi toată discuția)
Cate zile libere se dau pentru nasterea unui copil? Corina271 Corina271 Buna seara! Cate zile libere se dau pentru nasterea unui copil? 3 zile? sau 5 zile? (vezi toată discuția)
Reducere concediu odihna Edgar Edgar Buna ziua! Sotia mea urmeaza sa nasca peste 2 zile si am depus cerere pentru cele 5 zile de concediu + 10 (curs puericultura). Mi s-a aprobat fara probleme ... (vezi toată discuția)