Am nascut in septembrie 2011, sunt in al doilea an de crestere al copilului si beneficiez de indemnizatie. Insa, nu am primit inca banii pe concediul prenatal si concediul postnatal (4 luni). Am vorbit cu patronul firmei si a platit toate datoriile la stat (motivul pentru care nu au fost depuse initial actele) si imi trimite prin posta in cateva zile dosarul cu actele care el spune ca imi trebuie pentru a recupera banii (fisa fiscala, concedii maternitate...cam asa am inteles). Nici patronul si nici contabilul firmei nu pot merge sa depuna dosarul si spun ca eu pot face asta caci este interesul meu. Din cate am inteles, ca sa recuperez acesti bani sunt doar 2 solutii : incerc amiabil cu patronul sau apelez la instanta judecatoreasca. Am incercat pe cale amiabila si asta este tot ce am reusit sa obtin : sa imi dea acele acte si sa ma duc singura sa incerc sa depun dosarul. Sper sa pot face eu asta, caci altfel nu se poate. Va rog mult imi puteti spune unde trebuie sa merg si ce alte acte imi mai trebuie ca sa imi recuperez acesti bani ?
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
… Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
... Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
... Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.
2. Asadar sesizati urgent, in scris, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, aceasta va aplica legea, il va sanctiona pe angajator si in felul acesta poate se hotaraste si angajatorul sa va plateasca indemnizatiile de concediu medical.
3. - Daca nici asa nu se rezolva atunci apelati la instanta de judecata (Tribunalul din judetul in care aveti domiciliul).
- Vedeti ca termenul de prescriptie este de 3 ani de la data cand vi se cuveneau acesti bani.