avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... sanctionare patron
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

sanctionare patron

Buna ziua,

As dori sa stiu, daca intr-o societate privata patronul are o atitudine lipsita de respect vis a vis de angajat, exista posibilitatea sanctionarii acestuia prin lege?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:58, 25 Octombrie 2012
1. Sanctioarea acestuia , daca este si angajat, se poate face in conformitate cu pevederile Reg.Intern al societatii.

2. Constituţia României garantează dreptul la demnitate al cetăţenilor, iar Legea nr. 53/ 2003 - Codul muncii, republicat, prevede în art. 6 alin. 1 că "orice salariat care prestează o muncă beneficiază de respectarea demnităţii şi a conştiinţei sale, fără nici o discriminare", pentru a reitera acest drept în mod expres în art. 39 alin. 1 lit. e) "salariatul are dreptul la demnitate în muncă".

Hărţuirea sexuală, hărţuirea morală, discriminarea pe orice motiv reprezintă încălcări ale demnităţii în muncă, recunoscute de doctrina juridică; există însă şi alte acţiuni prin care angajatorul poate încălca dreptul la demnitate în muncă.

Încălcarea demnităţii în muncă poate avea loc nu doar pe durata contractului individual de muncă, ci şi la începutul şi la sfârşitul acestuia .

În cazul în care un salariat consideră că i-a fost încălcat dreptul la demnitate în muncă, acesta poate acţiona angajatorul la instanţele judecătoreşti, potrivit Codului muncii.
Multumesc pentru raspuns,dar ce presupune formularea dvs. de "daca este si angajat" fiind in functie de conducere nu se considera ca este si angajat?
Unii patroni nu au si calitatea de angajat... adica nu au incheiat c.i.m. cu societatea al carei asociat este.
Daca vreti sanctiuni, nu o lege care nu prevede sanctiuni in Romania, si care nu este aplicata de CNCD care a declarat ca da sanctiuni sau instantele de judecata in litigii de munca care nu acorda daune morale pentru afectarea demnitatii - si aveti dovezi concrete, faceti plangere penala.

Persoana juridica a firmei nu absolva de responsabilitatea infractiunilor comise de faptasii functionari sau propietari. Patronul poate pierde chiar si firma si poate fi condamnat simultan, daca infractiunile sale sunt grave.

Art. 135 Conditiile raspunderii penale a persoanelor juridice
(3) Raspunderea penala a persoanei juridice nu exclude raspunderea penala a persoanei fizice care a contribuit la savarsirea aceleiasi fapte.


Sanctiuni cate vreti:
[ link extern ]

Relatiile de munca fac si obiectul Codului Penal, daca patronul buclucas a avut nesabuinta sa-si asume o functie in firma. Din punctul meu de vedere, daca angajatorul semneaza angajarile in firma, atunci este functionar, dar n-am o lege la indemana pentru aceasta...
Art. 258

Fapte săvârşite de alţi funcţionari

Dispoziţiile art. 246-250 privitoare la funcţionari publici se aplică şi celorlalţi funcţionari, în acest caz maximul pedepsei reducându-se cu o treime.

În cazul prevăzut la alin. 1, pentru faptele prevăzute la art. 246, 247 şi 250 alin. 1-4, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, cu excepţia acelora care au fost săvârşite de o persoană dintre cele prevăzute la art. 147 alin. 1.

Art. 247

Abuzul în serviciu prin îngrădirea unor drepturi

Îngrădirea, de către un funcţionar public, a folosinţei sau a exerciţiului drepturilor unei persoane ori crearea pentru aceasta a unei situaţii de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie, apartenenţă politică, convingeri, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.



Citiţi mai mult: [ link extern ]

Mai sunt si alte articole relevante in 246-250 ce pot fi aplicate. Le cititi dumneavoastra
Poate ii specificati si legea in care un patron al unei S.C. este si functionar public?

Alte discuții în legătură

Buna seara, ma puteti ajuta cu un paragraf referitor la ''sancțiuni ... Cioco85 Cioco85 Buna seara, Ma puteti ajuta cu un paragraf referitor la \'\'sancțiuni disciplinare, în condițiile prevăzute de lege, pentru angajații care încalcă ... (vezi toată discuția)
Concediere liliana_lungu liliana_lungu Pana pe 18 dec sunt in concediu fortat fara plata. Dupa care ma vor concedia fara motiv sa schimbe personalul. In cazul acesta ce drepturi am/ce pot sa fac ... (vezi toată discuția)
Protectia angajatului denisika19 denisika19 unde pot face o reclamatie cu privire la protectia angajatului? (vezi toată discuția)