avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere

Pana pe 18 dec sunt in concediu fortat fara plata.
Dupa care ma vor concedia fara motiv sa schimbe personalul.
In cazul acesta ce drepturi am/ce pot sa fac LEGAL?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:14, 8 Decembrie 2013
sa contestati decizia de concediere ca find nelegala .....
Ultima modificare: Vineri, 6 Decembrie 2013
ContSters58959, utilizator
Nu exista concediu fortat fara plata...Ati facut cerere de concediu fara plata?
Neexecutarea contractului individual de munca din vina angajatorului (in cazul dumneavoastra : concediu fara plata fortat) reprezinta abuz in serviciu iar pe perioada cat ati fost in concediu fara plata fortat, fapt care este un abuz al angajatorului, trebuie sa va recuperati drepturile salariale prin instanta.
De unde stiti ca veti fi concediat? Angajatorul trebuie sa va inmaneze o decizie de concediere motivata in fapt si in drept (dar sa fie secretul nostru...sa nu mai spuneti la nimeni).
@ liliana_lungu

Motive de concediere pot fi gasite. Cel mai uzitat motiv este criza financiara.

Daca considerati ca incetarea raportului de munca este nelegala , atunci aveti posibilitatea de a o contesta in instanta in termen de 45 de zile de la data primirii deciziei de concediere.
Motivul nu este criza financiara
Cuv patronului : Dau afara tot personalul vechi,si angajez numai baieti.
Cuv patronului: Pute-ti sa face-ti plangeri cate vreti, pe mine nu ma calca nici-un control ma [editat - expresii vulgare]!
Scuze dar sunt vorbele patronului
In aceste conditi ce putem face noi angajatii vechi?
Deja 2 angajati vechi sunt concediati fara acte.
Urmeaza restul.....

Ultima modificare: Duminică, 8 Decembrie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
1. Puteti sesiza ITM-ul si/sau Inspectia Muncii.

2. Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Co­dul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Co­dul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comu­nicată în scris angajatului.

3. Codul muncii prevede în art. 6 alin.1 că "orice salariat care prestează o muncă beneficiază de respectarea demnităţii şi a conştiinţei sale, fără nici o discriminare", pentru a se reitera acest drept în mod expres în art. 39 alin.1 lit. e) "salariatul are dreptul la demnitate în muncă".

Hărţuirea sexuală, hărţuirea morală, discriminarea pe orice motiv reprezintă încălcări ale demnităţii în muncă, recunoscute de doctrina juridică; există însă şi alte acţiuni prin care angajatorul poate încălca dreptul la demnitate în muncă.

4. Carta Social Europeană, la art. 26 intitulat "Dreptul la demnitate în muncă" prevede: "În vederea asigurării exercitării efective a dreptului tuturor lucrătorilor la protecţia demnităţii lor în muncă, părţile se angajează, în consultare cu organizaţiile patronilor şi lucrătorilor:
1. să promoveze sensibilizarea, informarea şi prevenirea în materie de hărţuire sexuală la locul de muncă sau în legătură cu munca şi să ia orice măsură adecvată pentru protejarea lucrătorilor împotriva unor astfel de comportamente;
2. să promoveze sensibilizarea, informarea şi prevenirea în materie de acte condamnabile sau explicit ostile şi ofensatoare, dirijate în mod repetat împotriva oricărui salariat la locul de muncă sau în legătură cu munca, şi să ia orice măsură adecvată pentru protejarea lucrătorilor împotriva unor astfel de comportamente".

5. Demnitatea in munca are doua parti: respectarea individului uman si despagubiri pentru atingerile aduse. Altfel spus, angajatorul trebuie sa se abtina de la orice gest care ar putea sa incalce demnitatea salariatului, iar in masura in care un gest al sau a adus atingere integritatii morale, psihice a salariatului angajatorul are OBLIGATIA de a il despagubi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hartuire la locul de munca ryanna23_2007 ryanna23_2007 Buna ziua! Ma confrunt cu o problema la locul de munca si as vrea sa cer si eu pareri. Lucrez la o companie mare, nou venita in Romania, care activeaza in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! lucrez din luna august 2019 la o firma , de curand ... Frank29 Frank29 Buna ziua ! Lucrez din luna august 2019 la o firma , de curand aceasta firma s-a inchis in luna iulie 2020 si am trecut pe alta firma cu acelas patron . Eu ... (vezi toată discuția)
Regulament de ordine interioara cameliaborangic cameliaborangic Buna ziua, In urma cu cateva zile am avut 2 controale de la Inspectia Muncii: unul pe protectia muncii si altul pe resurse umane. La cel de resurse umane ni ... (vezi toată discuția)