avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatia de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatia de somaj

Esti somer si in urma alegerilor esti ales consilier local. Indemnizatia de consilier este data in functie de participarea la sedinte,in luna.
- Daca intr-o luna depasesti indicatorul social(500 lei), ce se intimpla cu indemnizatia de somaj ?
Sunt luni cind indemnizatia este mai mica,exemplu:370 si luni cind ajunge la:exemlu 530.:help:
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:30, 25 Octombrie 2012
1. Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art.15
...
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile economice desfasurate de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale şi/sau intreprinderi familiale conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale.

3. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.

4. Art.34(1), lit.b) inseamna:
- cat esti somer sa nu ai alte venituri;
- daca ai, totusi, alte venituri, acestea pot fi realizate numai din activitati autorizate potrivit legii si care trebuie sa fie mai mici de 500 lei lunar.

5. - Din textele de lege de mai sus nu reiese ca indemnizatia primita de un consilier local este un venit din activitati autorizate, potrivit legii.
- Deci puteti cumula indemnizatia de somaj cu venituri pana in 500 lei lunar dar numai din activitatile de PFA, I.I. sau I.F., nu si cu indemnizatia de consilier.

6. Va mai redau din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 19. - În sistemul asigurãrilor pentru şomaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii: :
...
c) persoanele care îşi desfãşoarã activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului;
...

Art. 21. – Angajatorii la care isi desfasoara activitatea persoanele prevazute la art. 19 sunt obligati sa depuna, potrivit prevederilor legale, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se datoreaza veniturile persoanelor respective, declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale si evidenta nominala a persoanelor asigurate, prevazuta de lege.

7. De aici eu inteleg ca functia de consilier local este o functie electiva si pentru venitul incasat primaria trebuie sa plateasca contributia la somaj.

8. Ar fi bine, totusi, sa intrebati si la Agentia de Somaj, pentru ca in caz contrar va trebui sa restituiti indemnizatia de somaj (plus penalitatile legale).
Va multumesc foarte mult !
Am totusi neclaritati daca acel indicator social (5oo)lunar este o medie a veniturilor pe 12 luni,sau este un venit constant,lunar.... Sunt situatii in care sa ai o depasire lunara a incicelui(ex:530), iar la finalul anului media lunara a venitului sa fie,ex:370....M-ati putea lamuri ?
1. Indicatorul social de referinta este definit si stabilit de Legea 76/2002:

Art. 5. În sensul prevederilor prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
...
IX. Indicatorul social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca, denumit in continuare indicator social de referinta, reprezinta unitatea exprimata in lei la nivelul careia se raporteaza prestatiile banesti suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj, acordate atat in vederea asigurarii protectiei persoanelor in cadrul sistemului asigurarilor pentru somaj, cat si in vederea stimularii anumitor categorii de persoane pentru a se incadra in munca, precum si a angajatorilor pentru a incadra in munca persoane in cautarea unui loc de munca .
...

Art. 33.1. - Valoarea indicatorului social de referinţã este de 500 lei.


2. V-am spus sa mergeti la Agentia de Somaj sa intrebati deoarece din punctul mei de vedere nu puiteti sa cumulati indemnizatia de somaj cu indemnizatia de consilier local chiar daca aceasta indemnizatie este mai mica sau mai mare de 500 lei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Venituri someri EugeniaG EugeniaG In declaratia pe proprie raspundere pe care o semneaza somerii exista aceasta fraza: \\"Declara pe propria raspundere, ca nu are loc de munca, nu realizeaza ... (vezi toată discuția)
Detalii ref . conditii incadrare somaj siven01 siven01 Buna ziua , As vrea sa stiu ( preferabil din experinta unei persoane care a trecut prin acesta situatie) daca pot beneficia de somaj ,in conditiile in care ... (vezi toată discuția)
Persoana fizica autorizata carabetdoina carabetdoina Pe perioada in care beneficiez de ajutor de somaj pot sa devin persoana fizica autorizata?Ce venituri pot realiza ca PFA in aceasta perioada? Va multumesc (vezi toată discuția)