Buna ziua! Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns privind tichete de masa primite la CIM cu 2 ore la firma privata unde nu e functia de baza, functia de baza la o institutie publica. Am primit cate 5 tichete pe luna. E ilegal? trebuie sa dau contravaloarea tichetelor inapoi? Va rog raspuns urgent! Multumesc anticipat!
Cf.art.35 din normele metodologice la Legea 142/1998, tichetele de masa se acorda numai la functia de baza, din cate stiu nu s-a modificat articolul...
Multumesc frumos pentru raspuns! Dar daca persoana are CIM partial 2 ore si functie de baza poate lua tichete pentru cate zile lucratoare sunt in luna, adica cate un tichet pe zi, chiar daca lucreaza doar 2 ore si nu 8? Eu inteleg ca da, dar m-am contrazis cu cineva si de aceea cer si o parere avizata. Multumesc anticipat!
Art. 11
Angajatorii nu pot acorda mai mult de un tichet de masă pentru fiecare zi lucrătoare din luna pentru care se efectuează distribuirea şi nu pot considera utilizat mai mult de un tichet de masă pentru fiecare zi lucrată din luna pentru care s-a efectuat distribuirea. Nu se consideră zile lucrate perioadele în care salariaţii:
a) îşi efectuează concediul de odihnă, potrivit Legii nr. 6/1992 privind concediul de odihnă şi alte concedii ale salariaţilor şi, respectiv, potrivit contractelor colective de muncă;
b) beneficiază de zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite, potrivit prevederilor Legii nr. 6/1992, precum şi de zile festive şi de sărbătoare legale, sau de alte zile libere acordate conform contractelor colective de muncă;
c) potrivit dispoziţiilor legale, sunt delegaţi sau detaşaţi în afara localităţii în care îşi au locul permanent de muncă şi primesc indemnizaţie zilnică sau lunară de delegare sau de detaşare;
d) se află în concediu pentru incapacitate temporară de muncă, sunt absenţi de la locul de muncă ori se află în alte situaţii stabilite de angajator împreună cu organizaţiile sindicale sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor.
Potrivit art. 106 din Codul muncii republicat, sealariatul incadrat cu contract de munca cu timp partial se bucura de toate drepturile salariatilor cu norma intreaga, in conditiile prevazute de lege si de contractele colective de munca aplicabile.
Salariatul cu CIM cu timp partial de 2 ore, 4 ore respective 6 ore va beneficia de un tichet de masa pentru fiecare zi lucrata.
Potrivit pct. 112 din Normele metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal , aprobate prin HG 44/2004 , astfel cum a fost modificat prin HG 50/2012 in scopul determinarii impozitului pe veniturile salariale, prin locul unde se afla functia de baza se intelege:
a) pentru persoanele fizice angajate la un singur loc de munca, locul unde are incheiat contractul individual de munca sau alte documente specifice, potrivit legii;
b) in cazul in care activitatea se desfasoara pentru mai multi angajatori, locul declarat de persoanele fizice angajate. Angajatul are obligatia sa declare numai angajatorului ales functia pe care o considera de baza, pentru un singur loc de munca, prin depunerea declaratiei pe propria raspundere. Declaratia pe propria raspundere nu reprezinta un formular tipizat.
Functia de baza poate fi declarata de angajat si la locul de munca la care acesta realizeaza venituri din salarii in baza unui contract individual de munca cu timp partial. La schimbarea locului unde se afla functia de baza, angajatul are obligatia depunerii unei declaratii pe propria raspundere de renuntare la functia de baza la angajatorul ales initial.
Tichete de masa
loredanahanta
Este sau nu obligatorie stipularea acestui beneficiu in contractul de munca? Daca nu este mentionat atunci in functie de ce criterii se pot oferi sau se pot ... (vezi toată discuția)