avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 341 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Pot sa cer recuzarea completului de judecata ?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Pot sa cer recuzarea completului de judecata ?

Buna ziua !
Am o sentinta definitiva si irevocabila , investit cu formula executorie ,executat de catre executor judecatoresc , proces verbal de punere in posesie , intr-un dosar ce are obiect partaj judiciar. Aceasta sentinta nu a fost finalizat la c.f. pentru ca o parte din imobil a fost a fost vandut de mai multe ori in decurs de 3 ani . Nici un proprietar nu a avut interesul sa fie finalizata aceasta sentinta . Acum noul proprietar a deschis o actiune tot pentru partaj judiciar . Judecatorul este acelasi persoana care a dat sentinta definitiva .
Pot solicita recuzarea judecotorului , sau autoritatea lucrului judecat ?
Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: SPavel , utilizator 15:31, 29 Octombrie 2012
Stimat forumist,

În primul rând nu am înțeles de ce spuneți că sentința nu a fost finalizată. Precum descrieți, s-a procedat la executarea sa, iar executarea s-a îndeplinit, fiind încheiat și un proces-verbal de punere în posesie. Acest lucru înseamnă finalizare.

Înscrierea în CF are rol de a asigura opozabilitatea față de terți.

Revenind la problema dvs, întrebarea cu privire la recuzare, abținere/autoritate de lucru judecat a generat discuții la nivel de doctrină, jurisprudență.

Astfel, dacă judecătorul este învestit mai întâi cu excepția autorității de lucru judecat, aș putea spune că practica este în sensul respingerii cererii de abținere/recuzare a unui judecător în acest al doilea ciclu procesual, pe motiv că nu judecă a doua dată cauza, ci soluționează excepția. Eu nu spun că este întemeiată această opinie, ci că ea există.

Dacă nu există o excepție ridicată, din oficiu/de părți, judecătorul, în mod indubitabil, s-a antepronunțat în primul ciclu și poate fi recuzat.

Eu unul aș merge, pur și simplu pe excepție, dacă situația este relativ identică cu cea din primul ciclu procesual - existența autorității.

Cu stimă.

Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2012
andreigrigoriu, moderator
puteti sa-l recuzati.dar eu cred ca se abtine cand vede sentinta
Va multumesc pentru ajutorul dumneavoastra .
In viitor apropiat am primul termen de judecata . Cum sa procedez ? Sa depun intampinare sau verbal sa arat cele de mai sus ?
Trebuie sa depuneti intampinarea cu cinci zile inainte de termen. In cazul in care judecatorul nu sesizeaza exceptia din oficiu, atunci la primul termen ii solicitati sa se pronunte pe aceasta exceptie ridicata de dvs. Daca prin absurd va respinge exceptia, atunci il recuzati.
In alta ordine de idei la orice dosar este bine sa existe "hartii" pentru ca "verbal" niciodata nu veti avea suficient timp sa cuprindeti o motivare buna si nici nu stiti peste ce grefiera mai dati......adica cat si cum noteaza sustinerile dvs......asa ca mai bine cu "verba volant scripta manent"
Va multimesc foarte frumos !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Promisiunea verbala are valoare juridica? MrFB MrFB Buna ziua, Daca o companie a promis doar verbal companiei mele ca ii va da 50% din comisionul cuvenit,in cazul in care nu respecta acest lucru si il dau in ... (vezi toată discuția)
Perimare dosar suspendat SPavel SPavel Buna ziua ! Sunt parat – reclamant reconventional intr-un dosar de partaj judiciar . Dosar introdus in 2012 . Instanta dupa cinci ani de judacata respinge ... (vezi toată discuția)
Ce se va intampla cu dosarul suspendat ? SPavel SPavel Buna ziua ! Sunt parat – reclamant reconventional intr-un dosar de partaj judiciar . Dosar introdus in 2012 . Instanta dupa cinci ani de judacata respinge ... (vezi toată discuția)