avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1994 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Impozit 3% vanzare imobil
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Impozit 3% vanzare imobil

Am mostenit o casa,eu fiind singurul mostenitor. In ziua in care am facut succesiunea,am vandut si aceasta casa ,actele facandu-le la acelasi notar si in aceiasi zi.Pentru vanzare am platit un impozit de 3 % din valoarea cu care am vandut casa. Este legal? Mi-a explicat ca asa se procedeaza conform noului cod fiscal.
Va rog sa ma lamuriti,am platit multi bani ptr acest impozit si sunt nedumerit daca este legal sau nu. Multumesc
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 23:25, 25 Octombrie 2012
Da, este corect si legal. Pentru bunurile imobile instrainate se plateste impozit pe venitul realizat din tranzactiile imobiliare, in cuantum de 3% daca imobilul fusese dobandit pana in 3 ani (cazul dvs.) sau 2% (daca imobilul este dobandit de peste 3 ani).
Da, este conform Codului fiscal, art 77 ^1:

"(1)La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel:
a)pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:
- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv;

b)pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani:
- 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv."
[ link extern ]
Multumesc pentru raspunsuri.Am inteles ca orice bun imobil are o anume valoare stabilita,sub care nu se pot calcula impozitele,taxele notariale. Pot vedea undeva aceste valori?
Ultima modificare: Joi, 25 Octombrie 2012
turkn, utilizator
Tabelele in cauza sunt pentru uzul notarilor publici, cereti sa va fie aratate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe la vanzare imobil ContemporaryCaveman ContemporaryCaveman Buna Seara, Va rog sa-mi spuna si mie cineva, daca se poate, cum se calculeaza taxele care se platesc la vanzarea unui imobil? Conteaza suma cu care s-a ... (vezi toată discuția)
Impozit de plata la vanzarea unei proprietati in val. de 50.000 eur (casa+teren) boghi102006 boghi102006 Care este valoarea impozitului ce trebuie sa-l platesc la vanzarea unei proprietati, (casa plus teren), dobandita prin mostenire in urma decesului parintilor ... (vezi toată discuția)
Impozit vanzare apartament ContSters78406 ContSters78406 Pentru un apartament care este obtinut dintr-o mostenire, mostenire dezbatuta in termenul legal de 2 ani, locuinta cumparata in urma cu 9 ani, care mai este ... (vezi toată discuția)