avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 718 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Delegatie in weekend
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Delegatie in weekend

Buna ziua,

Am si eu cateva intrebari legate de aceasta situatie: un angajat este trimis in delegatie in tara de joi pana duminica noapte. In zilele de vineri, sambata si duminica trebuie sa reprezinte firma in cadrul unei expozitii (deci mai mult de 8h/zi).
Angajatului i se acorda cazare si o diurna de 20 de lei/zi, in conditiile in care angajatul castiga in mod normal apx. 30 de lei/zi.
1. Este corecta aceasta suma?
2. Trebuie aduse bonuri de decontare ale acestei sume?
2. Cate zile libere trebuie sa primeasca angajatul? Trebuie sa faca cerere de concediu pentru ele?

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:34, 29 Ianuarie 2009
Cuantumul diurnei este stabilit prin CIM.Suma este cea legala si cea acceptata bilateral.Trebuie depus la contabilitatea firmei bonuri, facturi si dovezi de plata pentru TOATE cheltuielile facute.Fiecare 8 ore de munca suplimentara normei de 160/170 de ore, trebuie "rezolvata" cu cate o zi libera sau daca este in weekend, ar trebui platita cu dublu sumei salariului orar.
TDI a scris:

1. Este corecta aceasta suma?
2. Trebuie aduse bonuri de decontare ale acestei sume?
2. Cate zile libere trebuie sa primeasca angajatul? Trebuie sa faca cerere de concediu pentru ele?

1. da
2. da
2. 2 zile consecutive. Nu va face cerere de concediu, se vor ponta ca recuperari. Daca nu este posibila acordarea de zile libere in compensare in urmatoarele 30 zile, se vor plati zilelele lucrate suplimentar.
1.Cred ca suma ar fi trebuit sa fie macar egala, daca nu mai mare decat cea pe care ar fi primit-o daca ar fi fost la serviciu in mod normal, adica nu in delegatie.
2. Trebuie aduse toate bonurile in vederea decontarii / justificarii sumei primite ca diurna.
3. 2 zile pentru care nu va trebui neaparat sa faca cerere.
nikol.ilea a scris:

1.Cred ca suma ar fi trebuit sa fie macar egala, daca nu mai mare decat cea pe care ar fi primit-o daca ar fi fost la serviciu in mod normal, adica nu in delegatie.

nu neaparat, intrucat scopul diurnei este sa asigure mesele persoanel aflate in delegatie, si nu sa compenseze salariul.
parca minimul stabilit de lege este 13 lei/zi.
salriul pentru zilele respective va fi platit, prin acordarea unor zile libere platite in urmatoarea luna (30 zile), si deci salariatul nu va suferi niciun prejudiciu.
Salariaţii unităţilor trimişi în delegaţie în ţară sau străinătate vor beneficia de următoarele drepturi:
a) decontarea cheltuielilor de transport, de asigurare şi a costului cazării, potrivit condiţiilor stabilite prin contractele colective de muncă la celelalte niveluri;
b) diurnă de deplasare, al cărei cuantum se stabileşte prin negociere la nivel de ramură, grupuri de unităţi sau unitate; nivelul minim al diurnei este cel stabilit prin actele normative ce se aplică la instituţiile publice - 13 lei/zi.

Diurna nu se deconteaza.
Cheltuielile de transport, cheltuielilor de cazare se decontează pe bază de documente justificative.

Alte discuții în legătură

Acordare diurna adinaadina adinaadina Puteti sa-mi spuneti, va rog, da ca se acorda diurna in cazul unei delegatii in cazul in care ai cazarea si masa asigurata? transportul sa facut cu ... (vezi toată discuția)
Plata orelor suplimintare in perioada delegatiei alice27 alice27 Buna seara, Imi puteti spune care ar fi modalitatea de plata a orelor suplimentare in perioada delegatiei? (vezi toată discuția)
Diurna usser123 usser123 Am si eu o intrebare referitoare la diurna Daca am o suma de 32.5 lei diurna trebuie sa aduc bonuri pentru suma cheltuita? Va rog daca se poate sa imi dati ... (vezi toată discuția)