Pana la urma, angajatorul are voie sa dea afara o salariata care a fost in concediu de maternitate, in conditiile in care firma are dificultati financiare? Daca da, care este procedura?
1. Cred ca va referiti la o persoana care a fost in concediu crestere copil (CCC) nu in concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
2. - In perioada cat a fost in CCC a avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica era tot salariata acelui angajator numai ca nu presta munca si nu primea salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa o reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.
3. Inainte de terminarea CCC face o cerere catre angajator prin care solicita incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
4. - Daca angajatorul are probleme financiare este posibil; sa desfiinteze locul de munca al persoanei in cauza si atunci o va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel va putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa-i acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care va merge la serviciu si va primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.
Prenatal
alinapatru
buna ziua .............am nascut in noembrie 2011 si as dori sa stiu daca sunt obligata dupa terminarea prenatalului sa ma intorc la munca .............va ... (vezi toată discuția)