avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 629 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... depasire linie continua, schimbare directie fara sa se ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

depasire linie continua, schimbare directie fara sa se asigure

Buna, as dori sa ma lamuriti cu o speta, in mare: o masina (AA) depaseste pe linie continua un alt auto (BB) care semnaliza schimbarea directiei de deplasare spre stanga, in timp ce, celalalt auto AA era angajat in depasire pe linie continua, celalalt schimba directia de deplasare spre stanga fara sa se asigure (mentionez ca era linie discontinua unde dorea sa vireze la stanga, pe o alta strada) si il acroseaza pe cel aflat in depasire pe linie continua in partea din spate (bara spata, aripa spate -dreapta). Care e pagubitul si care e vinovatul?

am atasat si o poza pentru a se inteleg mai bine (scuzati desenul va rog, nu sunt talentat :)) )

[ link extern ]
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 00:47, 28 Octombrie 2012
in primul rand BB trebuie sa semnalizeze intentia schimbarii directiei de mers cu 50 de m inainte de efectuarea manevrei

Art. 116. – (1) Conducatorii de vehicule sunt obligati sa semnalizeze schimbarea directiei de deplasare, depasirea, oprirea si punerea în miscare.
(2) Intentia conducatorilor de autovehicule, tramvaie sau mopede de a schimba directia de mers, de a iesi dintr-un rând de vehicule stationate sau de a intra într-un asemenea rând, de a trece pe o alta banda de circulatie sau de a vira spre dreapta ori spre stânga ori care urmeaza sa efectueze întoarcere, depasire sau oprire se semnalizeaza prin punerea în functiune a luminilor indicatoare de directie cu cel putin 50 m în localitati si 100 m în afara localitatilor, înainte începerea efectuarii manevrelor.

AA trebuie sa respecte

Art. 120. – (1) Se interzice depasirea vehiculelor:
a) în intersectii cu circulatia nedirijata;
i) când pentru efectuarea manevrei se încalca marcajul continuu, simplu sau dublu, care desparte sensurile de mers, iar autovehiculul circula, chiar si partial, pe sensul opus, ori se încalca marcajul care delimiteaza spatiul de interzicere;

si in plus art 116 de mai sus

chiar daca BB nu semnalizeaza intentia schimbarii directiei de mers, vinovat de producerea accidentului este AA ptr depasire in zona interzisa.
Asa, acum situatia sta in felul urmator, asigurarea mea mi-a dat culpa comuna, si am fost si la asigurarea celuilalt pt a imi face si eu hartiile, pt ca din moment ce e culpa comuna asigurarile achita 50% din despagubire restul vinovatul, deci mi-au dat culpa comuna ambele ca acum, dupa 2 saptamani sa ma trezesc cu un telefon ca sunt chemat la asigurarea celui care a schimbat directia de deplasare de un domn de la corpul de control antifrauda.. etc ceva de la Bucuresti care sustine sus si tare ca nu e culpa comuna domnle si sa dau o declaratie cum ca renunt la despagubirea de la asigurarea celui care a schimbat directia de deplasare (auto BB -mai sus mentionat) si ca sunt de acord sa-mi 'fac'masina pe banii mei. Acum va rog sa-mi spuneti cum sa procedez, el spunea ca in caz contrar mi se poate retine permisul, dar totusi au trecut 2 sapt, iar noi am ales sa facem constatare amiabila, se mai poate sa mi se retina permisul? Eu conducand (auto AA -dupa cum reiese din descrieri). Mentionez ca masina mi-a si fost deja reparata, service-ul auto asteapta acum doar ca asigurarile sa-i livreze banii. Multumesc!



terminus1 a scris:

Eu conducand (auto AA -dupa cum reiese din descrieri). Mentionez ca masina mi-a si fost deja reparata, service-ul auto asteapta acum doar ca asigurarile sa-i livreze banii.


din descrieri nu reiese ca dvs. ati condus auto AA.

vinovat 100% de producerea accidentului este conducatorul auto AA ptr ca a intrat in depasire pe linie continua. conducatorul auto BB este "vinovatul moral" ptr ca nu a semnalizat intentia schimbarii directiei de deplasare. chiar daca in zona nu exista indicator de depasire interzisa si BB nu a semnalizat, conducatorul AA este vinovat de producerea accidentului in totalitate ptr ca a depasit pe linie continua.

chiar daca ati facut constatare amiabila, societatile de asigurari au dreptul de a investiga cauzele accidentelor iar permisul poate fi retinut deoarece aceleasi societati de asigurari sunt obligate de legislatie sa trimita la la solicitarea politiei constatarile amiabile . in cazul in care acestea constata ca cealalta persoana este vinovata de producerea accidentului, fiti convins ca aceste societati ptr a nu plati despagubirile vor informa singure politia, asa ca puteti ramane si fara permis si cu daunele pe care va trebui sa le platiti.
E adevarat ca daca a fost depasit termenul de 48h nu mi se mai poate lua permisul in cazul acesta? din moment ce noi am facut constatare amiabila imediat dupa incident, iar acum au trecut 2 sapt.
nu este prevazut acest termen in legislatie privind suspendarea dreptului de a conduce.

daca legiuitorul a prevazut constatarea amiabila putem intelege ca si sanctiunile care ar fi putut fi date in cazul in care constatarea s-ar fi facut de catre un agent de politie nu se mai aplica. prin urmare nu este cazul sa va faceti griji privind suspendarea permisului de conducere ptr nerespectarea unei reguli de circulatie ptr care oug 195 prevede aplicarea sanctiunii complementare de suspendare a pc.

constatarea amiabila a condus la excluderea politiei din procesul de constatare a vinovatiei intr-un accident dar numai in cazul celor cu pagube materiale.

se poate ajunge astfel in situatia in care, intr-un accident soldat doar cu indoirea tablelor in care unul dintre conducatorii auto este beat pulbere, sa scape de rigorile legii daca "contribuie" corespunzator la bunastarea celuilalt conducator auto.
de asemenea, in cazul producerii unui accident ptr neacordare de prioritate.

eu nu inteleg de ce in oug 195 s-a mai prevazut ca societatile de asigurari sa puna la dispozitia politiei documentele referitoare la constatarile amiabile deoarece in regulamentul de aplicare a oug nu sunt prevazute proceduri de aplicare a sanctiunilor ce pot fi date conducatorilor auto in urma constatarilor amiabile.

Art.81. -
(3) La solicitarea poliţiei rutiere, societăţile din domeniul asigurărilor comunică în termenul stabilit de aceasta copii ale documentelor referitoare la constatările amiabile de accidente înregistrate în evidenţa acestora sau alte date expres cerute, în condiţiile legii.

ce face politia cu un document de constatare amiabila in care se constata ca unul dintre conducatorii auto nu a acordat prioritate, a depasit pe linia continua;) sau era ametit de prea multe beri? aplica vreo sanctiune? cred ca fac statistica cu respectivele documente.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto danielpredaionut danielpredaionut Buna ziua, Am si eu o intrebare la o intamplare(accident rutier) petrecut unei cunostinte. Persoana A(cunostinta - cu un MiniCooper) a dorit efectuarea unei ... (vezi toată discuția)
Viraj stanga versus depasire coloana pe linie continua. cine este vinovat? r_a_henegar r_a_henegar Va supun spre dezbatere si consiliere urmatoarea speta: Drum national. Zona de actiune a indicatorului \"Depasirea interzisa\". Linie continua (intrerupta ... (vezi toată discuția)
Accident rutier - cine este vinovat? Ionatan Ionatan In urma cu cateva zile ma aflam pe un drum in depasirea pe contrasens a 2 masini (deparirea era permisa, linie discontinua) am ajuns in dreptul masinii a II-a ... (vezi toată discuția)