avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 683 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Medierea in domeniul medical -Malpraxis
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Medierea in domeniul medical -Malpraxis

Acest week-end, a avut loc mult asteptata Conferinta: "Malpraxisul medical - Metode alternative de rezolvare a conflictelor din domeniul medical".

Tematica interesanta (implicatii medicale si implicatii juridice in cazurile de malpraxis), cat si discursurile invitatilor, au facut ca aceasta initiativa sa se incheie cu rezultate pozitive si optimiste, pentru specialistii din domeniul medical, mediere si domeniul asigurarilor.

Malpraxis-ul a fost abordat atat din perspectiva pacientului, medicului cat si al companiei de asigurari.
Realitatea anului 2012, este faptul ca din ce in ce mai multi pacienti isi cunosc drepturile si ca atare actioneaza in consecinta.
Reprezentantii Colegiului Medicilor au aratat ca se confrunta cu un volum mare de sesizari si ca in masura disponibilitatii specialistilor si expertilor incearca sa solutioneze sesizarile primite, conform atributiilor. Implicarea Medicului reclamat pentru malpraxis, este analizata doar prin prizma prevederilor Codului Deontologic medical al CMR si nicidecum CMR nu ia decizii in privinta prejudiciului produs prin malpraxis, asa cum este el definit de Legea 95/2006.
In privinta raspunderii penale sau civile a medicului se pronunta organele abilitate si instanta, decizia CRM constituind doar o proba extrajudiciara.

Exista o mare deschidere atat din partea medicilor cat si din partea pacientilor, ca aceste conflicte ocazionate de malpraxis, sa se rezolve prin mediere.
Bineinteles, aici intervin societatile de asigurare care nu pot despagubi pacientul decat intre limitele a 12.000 euro-64.000 euro, urmand ca pentru restul de suma, care depaseste incadrarea mentionata, sa raspunda unitatea medicala in solidar cu medicul.
Din pacate, desi piata asigurarilor de malpraxis a depasit 75.000.000 euro, anul trecut s-au acordat despagubiri numai in 5 cazuri de malpraxis, intrucat despagubirea se acorda numai in urma obtinerii unei hotarari judecatoresti, definitive si irevocabile. Una dintre spetele prezentate de catre Asociata pacientilor din Romania, inca nu a fost finalizata, dupa 7 ani de instanta, iar pacientul intre timp a si decedat. Ceea ce este imbucurator pentru pacienti cat si pentru medici au fost in schimb cele peste 700 de cazuri solutionate prin mediere.
Pacientul si-a atins scopul de a primi despagubirea solicitata (fara implicarea companiei de asigurari) iar medicul a salvat imaginea, timpul si stresul aferent.

Au fost prezentate situatii in care poate aparea malpraxis-ul, in neurologie, urologie, medicina de laborator, stomatologie, in traumatismele suferite in urma accidentelor rutiere dar si in medicina muncii.

Interesanta a fost si expunerea dnei. Presedinte a Asociatiei Nationale a Mediatorilor din Franta, in solutionarea cazurilor de malpraxis medical, prin mediere.

Deasemenea, o initiativa de aplaudat este si prezentarea detaliata a institutiei "Avocatul medicului", institutie care a fost creata anul acesta in luna martie, si care se doreste a fi, un prim pas in apararea drepturilor medicilor, impotriva abuzurilor de orice gen (sesizari nefondate pentru malpraxis, linsajele mediatice, etc).

O alta propunere care are sustinerea medicilor, este si introducerea legislatiei de drept medical in programa studentilor la medicina, tocmai in idea de a educa viitorii medici si in acest sens.

Concluzia finala, este ca medierea functioneaza in domeniul medical, in primul rand pentru ca timpul alocat solutionarii conflictului este infinit mai scurt decat pe calea formala, medicul este deschis la dialog tocmai pentru a isi proteja imaginea, iar pacientul doreste repararea prejudiciului cat mai curand posibil de la consumarea vatamarii.

Felicitari organizatorilor, partenerilor cat si simpatizantilor medierii in cazurile de malpraxis.



Cel mai recent răspuns: Crissa C , Consilier juridic 21:28, 16 Decembrie 2012
piata asigurarilor de malpraxis este de 75 mil euro? de unde aveti aceste date pt ca eu nu am gasit nimic publicat in acest sens.

700 cazuri de mediere in materie de malpraxis? - aveti o sursa publica ptr confirmare? deoarece asta inseamna 700 de medici (presupuind ca nu exista cazuri in care un medic greseste de citeva ori in acelasi an) care au gresit, isi recunosc greseala si asiguratorii achita daunele. La o medie de 10.000 euro / dauna inseamna ca s-au platit 700.000 euro daune ceea ce s-a fi tradus in cresterea primelor de asigurare (avind in vedere ca prima de asigurare minima este de 50 euro) sau cel putin intr-u lobby la CSA ptr acest lucru. si nu am vazut nimic public legat de aceasta tema asa cum se poate vedea in cazul RCA.
Mediatorul poate sa afle adevarul, daca partile sunt dispuse sa colaboreze si sa il arate... in rest nu e treaba mediatorului sa judece daca partile au spus adevarul sau nu... treaba mediatorului e doar sa le ajute sa ajunga la o intelegere... cu adevar sau nu...pana la urma adevarul este relativ , in functie de cum ne raportam la el... daca partile doresc sa stabileasca adevarul pot sa o faca in mediere, dar nu e neaparat obligatoriu... decizia le apartine exclusiv partilor
Acuma, in malpraxis, din cate stiu medicii, au asigurari pentru asa ceva... daca a fost malpraxis sau nu intr-o situatie, pana la urma cine stabileste asta ? Din cate stiu, o comisie medicala, apoi intervine asiguratorul. Ce s-ar putea negocia aici, ar fi intre asigurator si partea vatamata, fiindca medicul este acoperit prin asigurare.
Daca intervine si un dosar penal atunci lucrurile sunt mai complicate sau nu, in functie de finalitatea actului medical din eroare sau intentie(deces sau vatamare corporala mai mult sau mai putin grava). Daca e deces, doar pe partea civla putem face intelegeri, daca e vatamare corporala grava(peste 60 de zile ingrijiri medicale) de asemenea , daca sunt sub 60 de zile de ingrijiri medicale, litigiul se poate stinge prin impacarea partilor, dar problema e strict legata si de asigurator. Si bineinteles, depinde si de interesul avocatului partii vatamate....:))))
Cam asa stau lucrurile pe scurt, despre medierea in malpraxis....
ati vazut cum arata un contravt de asigurare impotriva malpraxisului medical? stiti cite proceduri medicale sunt excluse? de exemplu, sunt polite care exclud daunele morale, un aspect extrem de important in dosare de malpraxis. ce sa mediezi cu asiguratorul cind polita se vinde pentru 50 de euromsi asigura maxim 30.000 euro?

va dau un exemplu de caz de malpraxis si dvs ginditi- va la o mediere- copil supus unei operatii care a durat cu 10 minute mai mult decit trebuia cf procedurilor. rezultatul - copil de 4 ani paralizat. polita de asigurare- maxim 20.000 euro. incercati sa mediati cu mama acestui copil in limita a 20.000 de euro. sunt interesat de o solutie, poate o postati pe forum.

ps: este caz real, nu doar un exemplu scoala.
20.000 euro este limita de raspundere a asiguratorului, nu a celui vinovat...
de ce puneti problema ca mediatorul trebuie sa se incadreze in aceasta limita?
Ptr ca medicul este insolvabil :)

Alte discuții în legătură

Malpraxis- sectionarea ductului salivar liamatei liamatei Buna ziua! vreau sa va intreb daca in problema mea se merge la mediator sau direct la un avocat. am fost operata de o tumora la obraz. in urma operatiei mi ... (vezi toată discuția)
Conferinta "reglementarea medierii - o provocare pentru toti" Ceausescu Liliana - Birou de Mediator Ceausescu Liliana - Birou de Mediator Astazi, la Palatul Parlamentului a avut loc Conferinta [u]\"Reglementarea medierii - o provocare pentru toti\"[/u]. Programul conferintei a fost interesant ... (vezi toată discuția)
Procedura malpraxis asistente BiancaTudose BiancaTudose Buna seara! Speta este urmatoarea: o asistenta a facut o greseala ca sa ii spun asa si a cauzat vatamari unui pacient. S- facut plangere penala pt neglijenta ... (vezi toată discuția)