Buna ziua!
vreau sa va intreb daca in problema mea se merge la mediator sau direct la un avocat. am fost operata de o tumora la obraz. in urma operatiei mi s-a sectionat ductul salivar. mai exact in loc sa imi curga saliva in gura , imi curgea prin incizia din obraz. de fiecare data cand mancam trebuia sa stau cu servetele langa mine ptr a imi tine sa nu curga in farfurie, pe mine....trebuia sa stau asa pana imi iesea rezultatul de la anatomie patologica , mai exact 30 de zile. am intrebat medicul daca este normal sa stau asa iar acesta mi-a raspuns ca nu stie ce am acolo si de ce se intampla asta si ca o sa vedem ce facem dupa ce imi iau rezultatul de la anatomie patologica. am fost la alt spital iar acolo mi s-a spus cain urma operatiei ce am suportat-o mi s-a sectionat ductul salivar si trebuie sa ma opereze . in conditiile acestea ce pot face?
Puteți să vă soluționați situația prin mediere, nefiind obligatoriu, însă fiind recomandat.Adresați-vă pentru început căre Direcția de sănătate Publică, pentru a se putea constata culpa medicului și a avea dovada acestei culpe.Apoi, dacă medicul a cărui culpă va fi dovedită, va accepta medierea, veți putea negocia cuantumul despăgubirilor și veți stinge conflictul.Dacă medicul în cauză va refuza medierea, aveți deschisă calea unei acțiuni civile în pretenții.
Bineinteles ca poti apela la un mediator.
Medierea se refera la rezolvarea conflictelor mai repid, mai ieftin si fara stres.
In cadrul unui proces de mediere confidentialitatea este garantata astfel incat nu vei expusa nici tu nici doctorul.
Succes
Procedurile prevazute de legea sanatatii nu sunt neaparat necesare in cazul in care doriti sa apelati la mediere. Finalizarea unei cercetari care sa determine eventuala culpa a medicului va dura foarte mult.
Va recomand sa incercati mai intai medierea, poate medicul accepta sa participe si sa repare cumva prejudiciul produs. Intr-un asltfel de caz insa, in lipsa unei culpe dovedite, eventualele despagubiri vor fi suportate doar de medic, nu si de compania unde acesta este asigurat.
Daca veti ajunge in instanta, documentul emis de catre Colegiul medicilor din judetul dvs. care se refera la culpa medicala va fi esential in cauza.
In instanta veti putea solicita efectuarea unei expetize medicale, motiv pentru care este bine sa strangeti toate documentele medicale emise deja, precum si cele care vor urma, care au legatura cu cazul dvs.
Incercati medierea, dar in acelasi timp sesizati si Colegiul medicilor. Aceasta actiune poate fi un atuu al dvs. si in cazul acceptarii unei medieri de catre medicul respectiv.
Indiferent de ce cale veti alege (medierea ori instanta) din punctul meu de vedere, ar trebui sa va asigurati ca intradevar este vorba de o eroare medicala.
Desi informatiile postate de dvs. nu sunt suficiente pentru a reusi sa incadram fapta (este sau nu eroare medicala), trebuie sa cunoasteti urmatoarele aspecte:
1. Inainte de a fi supusa interventiei chirurgicale, medicul trebuia sa va explice pe intelesul dvs. ce riscuri presupune aceasta operatie.
Art. 649 - Acordul pacientului informat din Legea nr.95 din 2006
(1) Pentru a fi supus la metode de prevenţie, diagnostic şi tratament, cu potenţial de risc pentru pacient, după explicarea lor de către medic, medic dentist, asistent medical/moaşă, conform prevederilor alin. (2) şi (3), pacientului i se solicită acordul scris.
(2) În obţinerea acordului scris al pacientului, medicul, medicul dentist, asistentul medical/moaşa sunt datori să prezinte pacientului informaţii la un nivel ştiinţific rezonabil pentru puterea de înţelegere a acestuia.
(3) Informaţiile trebuie să conţină: diagnosticul, natura şi scopul tratamentului, riscurile şi consecinţele tratamentului propus, alternativele viabile de tratament, riscurile şi consecinţele lor, prognosticul bolii fără aplicarea tratamentului.
Daca nu ati semnat asa ceva, medicul este in culpa deja.
2. In cazul dvs., in functie de tipul tumorii si complicatiile acesteia, excizia trebuia facuta in baza unei proceduri medicale standard ( cu posibilitatea aplicarii procedurii de neurorafie primara, de exemplu sutura ramurilor nervoase ale obrajilor, dar si a glandelor salivare molare continute de stratigrafia obrajilor). Inainte de operatie medicul a recomandat un RMN?
3. Pentru a clarifica toate aspectele mentionate de mine la punctele anterioare, este necesar sa solicitati expertiza Colegiului Medicilor, singurul raport acceptat de instanta. Odata stabilit faptul ca existat eroare medicala a medicului, acesta va fi mult mai dispus sa achite prejudiciul produs. La dosarul sesizarii catre Colegiul Medicilor veti depune si inscrisul din care rezulta diagnosticul pus de medicul din spitalul unde ati fost dupa operatie (cel cu sectionarea glandei salivare)
In cazul in care procedura standard (in orice domeniul al medicinii exista aceste standarde) care a fost urmata de medicul dvs., avertiza si asupra eventualelor riscuri, de exemplu sectionarea unei glande salivare, sau nerv facial, atunci este posibil ca din raportul Colegiului Medicilor sa reiasa ca nu a fost eroare, ci ca: "sacrificarea segmentului facial a avut loc ca urmare constatarii intraoperator a extinderii tumorii".
Daca procedura de chirurgie oro-maxilo-faciala prevede ca medicul trebuie sa aiba experienta si in microchirurgie si dotare tehnica corespunzatoare, iar in cazul dvs. medicul nu se incadra la aceasta cerinta, iarasi se poate retine culpa medicului.
In anumite discipline medicale este foarte greu de dovedit malpraxisul, asa ca este bine sa va inarmati cu radbare si financiar (expertiza efectuata de Colegiul Medicilor va costa pe dvs.).
Malpraxis
avenfer
Buna ziua!
Un pacient operat pentru cancer in urma cu un an este consultat de medicul chirurg pentru a evalua evolutia post-operatorie. Medicul este ... (vezi toată discuția)
Malpraxis
Parisien
Buna ziua!Am un nepot in varsta de 7 ani,noi fiind musulmani,poate stiti ca la noi botezul consta in taierea imprejur(circumcizie).In urma cu cateva luni cand ... (vezi toată discuția)