avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 452 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Datoriile bancare se mostenesc de catre copii?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Datoriile bancare se mostenesc de catre copii?

Cum pot fi sistate taxele si comisioanele de intarziere de plata la termenul stabilit initial?
Datoriile la banca se mostenesc de catre copii?
Daca mostenitorii accepta dezbaterea masei succesorale,pe cale de consecinta consimt sa preia atat activul cat si pasivul defunctului
Taxele si penalizarile de intarziere pot fi sistate doar prin plata debitului principal. Se pot suspenda pentru o perioada ( de ex pana la dezbaterea succesiunii). Verificati si contractul semnat de parti.

Din mostenire fac parte atata bunurile cat si datoriile. Mostenitorii vor fi insa obligati la plata pasivului doar in limita activului mostenit.
Cred ca depinde de datorie. Dar nu cred ca se mostenesc de catre copii. De ce se mai face asigurare de viata? Si de ce sa raspunda copiii de cheltuielile parintilor? A semnat banca vreun contract cu mostenitorii?
gm_ignat a scris:

Cred ca depinde de datorie. Dar nu cred ca se mostenesc de catre copii. De ce se mai face asigurare de viata? Si de ce sa raspunda copiii de cheltuielile parintilor? A semnat banca vreun contract cu mostenitorii?


Utilizînd aceleaşi instrumente (printre care logica ar fi la loc de frunte), putem continua şirul întrebărilor. De se să beneficieze copiii de averea părinţilor? Au semnat vreun contract cu aceştia?

Chestiunea e mai simplă decît pare şi explicaţiile date de gerbera sunt la obiect. Ceea ce dobîndesc moştenitorii de la defunct este un patrimoniu. Care cuprinde atît active (bunuri, drepturi de creanţă) cît şi pasive (datorii).

O altă întrebare. Pot evita succesibilii plata pasivului? Răspunsul este da. Un da condiţionat. De renunţarea la moştenire. Nimeni nu-i obligă să accepte succesiunea. Dar, odată acceptată, ar fi nefiresc ca ei să culeagă doar activul, în timp ce creditorii defunctului să culeagă doar paguba.

Nu am inventat noi asta. Romanii, care aveau mai mult timp la dispoziţie (şi, spre binele dreptului, nici nu cunoşteau procedura ordonanţelor de urgenţă) au lucrat vreme de generaţii la soluţiile pe care unii dintre noi ar vrea acum să le repudieze.

Desigur, legea a mai suferit îmblînziri de-a lungul timpului. Ceea ce, sub imperiul vechiului cod civil, era excepţia (acceptarea sub beneficiu de inventar), astăzi a devenit regula. Dacă anterior moştenitorii răspundeau cu propriile bunuri pentru datoriile defunctului (cu excepţia acceptanţilor sub beneficiu de inventar), acum ei răspund doar în limita activului şi numai cu bunurile moştenite.





Ultima modificare: Luni, 29 Octombrie 2012
themis, utilizator
Nu depinde de datorie, dacă defunctul avea datorii, credite, succesibilii care acceptă succesiunea trebuie să preia şi datoriile defunctului-autorului lor. Ei pot să nu accepte şi în acest caz nici nu vor beneficia de vreun bun din patrimoniul defunctului şi nici nu vor plăti vreo datorie. Deci datoriile nu se sting la moartea debitorului, succesibilii acceptanţi vor puteafi urmăriţi pentru recuperarea datoriiilor contractate de către defunct.Aşa este legea, chiar dacă vi se pare ciudat.

Alte discuții în legătură

Obligatiile mostenitorului ContSters219511 ContSters219511 Buna, Deoarece am primit o multime de raspunsuri contradictorii legate de speta de mai jos, ma adresez d-vs cu o speta si o intrebare. Speta: Un fiu unic a ... (vezi toată discuția)
Credit bancar cu deces ionutglogojan ionutglogojan Buna ziua, am o cunostinta de familie care in 2008 a facut un credit de 25000Ron pentru nevoi personale. Omul avea 62 de ani si creditul a se pare ca are si o ... (vezi toată discuția)
Titularul unui credit a decedat, transfer al obligatiilor de plata catre familie ionut2601 ionut2601 buna ziua, Credit facut la credit europe bank in 10-12-2007,suma 8,497.50,perioada de rambursare 120 luni.Clientul a decedat la 01.07.2015.Dupa achitarea ... (vezi toată discuția)