avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort

Va rog frumos sa-mi comunicati ce ar trebui sa stiu in cazul in care doresc sa divortez. Nu este cazul partajului, dar exista un copil minor. Sunt procese separate pentru divort si pentru minor? Se poate divorta si fara avocat, sotul meu nu este de acord cu divortul si nu vrea sa divortam la notar, deci vom ajunge in instanta. Care sunt costurile unui asemenea proces? Multumesc frumos. :sorry:
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 19:37, 28 Octombrie 2012
Procesul poate fii unul singur. Costul este de 39 de lei +un timbru de 0,30 bani.Se poate divorta si fara avocat. Formulati o cerere, gasiti destule pe net, pe care o depuneti la judecatorul de serviciu din cadrul judecatoriei de domiciliu. Anexati copii dupa buletine, certif.de nastere, casatorie si nastere copil. Veti fi vizitata de cei de la protectia copilului undeva dupa 30 de zile pentru ancheta sociala. Daca minorul are varsta mai mare de 10 ani va fi ascultat in instanta in sensul de a declara cu cine doreste sa ramana. Succes!
Va fi un singur proces de divort in cadrul caruia se va stabili domiciliul minorului in urma efectuarii unei anchete sociale, precum si autoritatea parentală care de regula este comună, numită custodie comună, ceea ce înseamnă egalitatea drepturilor și îndatoririlor tatălui și mamei în educația copiilor. Ca si costuri aveti taxa de timbru in cuantum de 39 Ron + timbru judiciar. Nu este obligatoriu sa fiti asistata de un avocat.
1.In primul rand ar trebui sa stiti ca actiunea de divort se probeaza , prin urmare vor fi necesare probe din care sa rezulte ca relatiile de familie sunt grav si iremediabil vatamate, iar convietuirea nu mai poate continua, existand astfel motive temeinice pentru desfacerea casatoriei.
Daca insa veti ajunge sa desfaceti casatoria prin acordul partilor, atunci nu se vor mai administra probatorii privind desfacerea casatoriei.
2.Apoi, in cadrul actiunii de divort se vor solutiona si cererile accesorii divortului care sunt:
- stabilirea domiciliului minorului,
- exercitarea autoritatii parintesti care de obicei se stabileste in comun si in cazuri de exceptie numai de catre unul dintre parinti ,
-reluarea numelui avut anterior casatoriei sau pastrarea acestuia, dupa caz,
-stabilirea pensiei de intretinere in favoarea minorului care poate fi stabilita in functie de veniturile realizate de catre tata sau in functie de venitul minim pe economie, in situatia in care acesta nu realizeaza venituri si
-stabilirea unui program de vizita al minorului, daca paratul ( tatal) va solicita.
3.Asistenta juridica a unui avocat nu este obligatorie , deci este optionala.
4.Costurile sunt taxa de timbru de 39.00 lei , timbru jud. de 0,30 lei si onorariu avocat daca optati.

Ultima modificare: Duminică, 28 Octombrie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort TESO TESO ce acte am nevoie ptr divort daca am o fetita de 1 an si mergem cu sotul impreuna sa depunem divortul?bunuri comune nu avem ce am avut a impartit deja noi ... (vezi toată discuția)
Vreau sa divortez ianap ianap Asa cum am scris in subiect, as vrea sa divortez...fara valva daca se poate. As dori sa mentionez ca nu am nici cea mai mica idee despre ceea ce trebuie facut ... (vezi toată discuția)
Divort vasi49 vasi49 se poate divorta la primarie daca ai copii minori?? (vezi toată discuția)