avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensia alimentara

Buna ziua,
Am o intrebare legata de pensia alimentara.Sotul meu plateste o pensie alimentara in valoare de 150 lei la un salariu de 550 lei.De doua saptamini nu mai lucreaza deoarece firma a facut unele modificari si vreau sa stiu ce se poate face in contextul in care nu va gasi serviciu prea repede.Din pacate eu nu am un venit prea mare (800 lei ) si nu pot asigura plata sumei respective.Cum se procedeaza si care ar fi suma obligatorie pe care trebuie sa o dea deoarece fosta sotie din lipsa de ocupatie una -doua e pe la tribunal si ameninta chiar daca e o intirziere de trei-patru zile.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:30, 28 Ianuarie 2013
Pensia alimentara se va calcula in functie de salariul minim pe econimie. Venitul dvs nu are cum sa fie luat in calcul.
Eu as notifica instanta,ducand in acest sens inscrisuri care sa ateste ca a ramas fara job...evident ar putea sa-si depuna actele ptr.somaj,daca nu gaseste un alt job in timp util si ar putea suporta suma respectiva din ajutorul de somaj.
Ptr.ca asa isi dovedeste buna credinta,in caz contrar,neplata cu REA CREDINTA timp de 2 luni consecutiv a pensiei de intretinere este infractiunea de Abandon de familie si se pedepeste conform art.305 Cod Penal.
Ar trebui sa analizati situatia si sa vedeti daca intr-adevar are rost sa va drestati instantei solicitand reducerea pensiei deoarece:
1. faptul ca sotul dv a ramas fara loc de munca nu il exonereaza de la plata obligatiei de intretinere, situatie in care instanta va stabili in sarcina lui o obligatie de plata raportata la venitul minim pe economie.
2. la stabilirea obligatiei de intretinere raportat la salariul minim pe economie, practica este neunitara, astfel:
- unele instante se raporteaza la venitul minim net pe economie, ceea ce ar insemna pana 133 lei pensie pentru un copil
- alte instante se raporteaza la venitul minim brut, cel de 700 lei, ceea ce ar insemna pana 175 lei pentru un copil
3. momentan, sotului dv ii revenie obligatia de plata de 150 lei din cei 550 pe care ii castiga, salariu ce este cu 2 lei mai mare decat venitul minim net pe economie. Mai are rost o actiune de reducere?
Cam in aceasi situatie ma aflu si eu acum, saptamana trecuta am ramas fara job.si nu voi putea beneficia de somaj. Lafel am de plata o pensie alimentara de 150lei, pe care am platit-o luna de luna timp de 2 ani.
Acum ca am ramas fara job de unde sa mai platesc? prea curand nustiu cand voi gasi un alt job.
Astept sa mi se dea ceva la mana de la ultimul loc de munca, si intrebarea mea este -
1. ce pot face pana nu gasec un job? ''sa ies pe strada sa dau la cineva in cap sa fac rost de bani pt pensie alimentara altfel fac puscarie?'' am ramas fara venit de unde sa dau in continuare?
2. mai are rost sa fac actiune in instanta pt recalcularea pensiei alimentare ?, eu cred ca da sa se stie mancar ca am ramas fara job.
3. deci chiar daca aduc dovada ca mi sa desfacut contractul de munca recent, tot sunt obligat sa platesc in continuare ? de unde ? din ce ? aa, daca ami gasesc de lucru binenteles ca voi continua sa platesc, nu vreau sa ma sustrag de la indatoriri.
4. dupa ce ami gasesc de lucru cum voi plati ? in continuare sau platesc si pt perioada cand nu am avut un venit ?


La prima intrebare puteti raspunde singur daca va puneti in situatia ca minorul ar fi locuit la dvs si ramaneati fara job, ar fi trebuit sa va descurcati cumva.
Puteti sa va adresati instantei cu cerere de reducere a pensiei , nu stiu cu cat succes, dar nu aveti ce pierde.
Da, veti fi obligat sa platiti in continuare, se va avea in vedere ca nu aveti venituri, dar si ca aveti posibilitatea sa le obtineti.
Veti avea de plata si din urma daca mama va pune in executare hotararea , fie cea veche, fie cat se va stabili in urma cererii dvs.
Vorbiti cu mama , spuneti-i situatia, sa va inteleaga sa platiti cat puteti lunar.

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara- calcul raportat la venitul minim lauraraul lauraraul Pensia alimentara se calculeaza 25% din venitul minim pe economie brut 750ron?Sau din venitul net ? Domnul a adus adeverinta ca nu are venituri atunci ... (vezi toată discuția)
Cum se stabilește pensia de întreținere pentru un minor când părintele debitor nu are venituri și mai are doi copii în întreținere? nyusziful nyusziful Buna ziua, Cum se stabileste pensia de intretinere in acest caz: o mama are 3 copii, fiecare din casnicii diferite. Doi copii se afla in intretinerea ei, cu ... (vezi toată discuția)
Temei legal calcul suma pensie intretinere ca procent din salariul minim pe economie. Cris1971 Cris1971 Sunt in urmatoarea situatie: am hotarare din 2012 care obliga tatal sa plateasca suma de 175 lei pensie intretinere (nu a dovedit venituri asa ca suma a fost ... (vezi toată discuția)