avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara- calcul raportat la venitul minim
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara- calcul raportat la venitul minim

Pensia alimentara se calculeaza 25% din venitul minim pe economie brut 750ron?Sau din venitul net ?

Domnul a adus adeverinta ca nu are venituri atunci instanta la obligat la plata unei pensiide 25% din venitul minim pe economie... Eu am calculat 25% din 750 ron.


Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2013
gi-jane2, moderator
Buna ziua,
Din venitul net.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Da, cf codului civil, e vb de venitul net.
art 530 (3)Pensia de intretinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau intr-o cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere.
Cum in realitate e vb de un venit ipotetic din care omul nu plateste impozit si asigurari sociale, ar putea fi stabilit si la brut, practica nu e unitara in acest sens.
Pensia de intretinere este datorata in functie de venitul net obtinut.


Este adevarat,doamana, ca porivit disp. din cdul civil pensia de intretinere se stabileste in functie de venitul net obtinut lunar
insa, in ceea ce priveste salariul minim,ceea ce se garanteaza la plata este salariul de baza minim brut pe tara, orice angajator avand obligatia de a asigura minimal acest brut .Prin urmare,cand este vorba de stabilirea pensiei de intretinere,in acest caz, aceasta se stabileste la acest venit brut , atata vreme cat netul nu se poate situa sub plafonul acestui salariul brut garantat in plata.

Insa intrebarea dv nu este f, precisa. Vreti sa stiti daca pensia de intretinere se stabileste la salariul minim brut pe economie sau la venitul net al debitorului sau vreti sa stiti daca in cazul stabilirii pensiei de intretinere la salariul minim brut , aceasta se stabileste la valaorea bruta sau exista si o valoare neta?
Reveniti va rog cu precizarea
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2013
Adriana Stanica, Consilier juridic
AdiStanica a scris:


orice angajator avand obligatia de a asigura minimal acest brut .

Corect, e vb de acest brut pe care trebuie sa-l asigure.


Prin urmare,cand este vorba de stabilirea pensiei de intretinere,in acest caz, aceasta se stabileste la acest venit brut


Sunt de acord cu dvs, dar nu cu motivarea asta :


atata vreme cat netul nu se poate situa sub plafonul acestui salariul brut garantat in plata.


Pentru ca netul unui angajat pe salariul minim pe economie e de 566 de lei.

In cazul discutiei, nu avem un salariu realizat, omul nu plateste impozit sau altele asa ca nu vad de ce i s-ar scadea contributii sociale/ impozit daca el nu contribuie cu nimic. E drept ca nici nu castiga.. asta oficial, pt ca neoficial el castiga ca trebuie sa manance, practic nu stim cat , atunci se stabileste raportat la salariul minim.
Unele instante decid din brut, altele din net.



Alte discuții în legătură

Pensia alimentara se calculează din brut sau net ?.. marianaungureanu2005@yahoo.com marianaungureanu2005@yahoo.com Pensia de întreținere raportata la venitul minim pe economie se calculează din brut sau net ? (vezi toată discuția)
Stabilire pensie intretinere din salariul minim pe economie ContSters257745 ContSters257745 Buna ziua! Cunoaste cineva din ce motiv instantele stabilesc pensia de intretinere ca procent (fctie de numarul copiilor) la salariul minim BRUT (si nu net) pe ... (vezi toată discuția)
Temei legal calcul suma pensie intretinere ca procent din salariul minim pe economie. Cris1971 Cris1971 Sunt in urmatoarea situatie: am hotarare din 2012 care obliga tatal sa plateasca suma de 175 lei pensie intretinere (nu a dovedit venituri asa ca suma a fost ... (vezi toată discuția)