avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... stabilire pensie intretinere din salariul minim pe ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

stabilire pensie intretinere din salariul minim pe economie

Buna ziua! Cunoaste cineva din ce motiv instantele stabilesc pensia de intretinere ca procent (fctie de numarul copiilor) la salariul minim BRUT (si nu net) pe economie, in conditiile in care platitorul de pensie nu inregistreza venituri? Acest salariu minim pe economie nu este cel in vigoare la data depunerii actiunii sau se raporteaza la alta valoare (mai mare)?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 17:37, 25 Martie 2013
Daca de la administratia financiara, se comunica faptul ca paratul nu are niciun venit, instanta va stabili pensia de intretinere datorata copiilor minor in raport de salariul minim pe economie; se iau in calcul intotdeaunarute. veniturile nete si nu brute.

Se ia in calcul salariul minim pe economie, net, la data pronuntarii.
Multumesc! Asa e si logic/legal dar...iata ca nu e asa! Instanta a pronuntat ca, fiind doi copii, se va considera 1/3 din venit. Aratandu-se ca platitorul nu inregistreaza venituri, s-a stabilit referirea la sal minim pe economie 2012. Insa rezultatul concret (pentru care instanta nu a evidentiat calculul pe care l-a avut in vedere) a relevat o suma care nu verifica acest algoritm. Cererea de indreptare eroare materiala mi-a fost respinsa dar nu am inca comunicare/motivatia. Am crezut ca exista niste socoteli .."speciale"...dat fiind faptul ca se itereaza toate aspectele legale dar rezultatul iese cu mult plus!
In opinia mea, nu trebuia sa faceti cerere de indreptare nefiind vb de o eroare materiala, trebuia sa fi atacat hotararea.
sincer, nu inteleg de ce sa fi facut recurs; fondul mentioneaza clar instrumentele de calcul avute in vedere (stabilite de lege cat se poate de clar) si anume net minim pe 2012 (531lei): 3 dar rezultatul e gresit. Dar instanta de fond nu a catadicsit sa itereze acest calcul ci a dat doar rezultatul din..caciula. E drept ca nu s-a mentionat ca se va face calculul conform Carte de Aritmetica clasa a 2a (impartirea).
Nu e eroare de calcul, s-a aplicat procentul la salariul minim brut.

Alte discuții în legătură

Cum se stabilește pensia de întreținere pentru un minor când părintele debitor nu are venituri și mai are doi copii în întreținere? nyusziful nyusziful Buna ziua, Cum se stabileste pensia de intretinere in acest caz: o mama are 3 copii, fiecare din casnicii diferite. Doi copii se afla in intretinerea ei, cu ... (vezi toată discuția)
Temei legal calcul suma pensie intretinere ca procent din salariul minim pe economie. Cris1971 Cris1971 Sunt in urmatoarea situatie: am hotarare din 2012 care obliga tatal sa plateasca suma de 175 lei pensie intretinere (nu a dovedit venituri asa ca suma a fost ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara- calcul raportat la venitul minim lauraraul lauraraul Pensia alimentara se calculeaza 25% din venitul minim pe economie brut 750ron?Sau din venitul net ? Domnul a adus adeverinta ca nu are venituri atunci ... (vezi toată discuția)