Am si eu nevoie de o lamurire: care este termenul in care poate fi acceptata expres o mostenire de catre un minor? Am fost la un notariat si mi s-a spus ca exista un termen de 1 an. Dupa care, mostenirea nu mai poate fi acceptata. Ce se poate face in acest caz?
Termenul de optiune succesorala este de un an de la decesul celui care lasa mostenirea. Minorul accepta mostenirea fie prin curator fie asistat de curator, sau tutore sau parinte in cazul in care intre el si parinte nu exista confict de interese, adica parintele nu este si el succesibil.
Repunerea in termenul de optiune nu o face Decat instanta si oe motive temeinice, a fost impiedicat sa o faca, nu a fost desemnat curator la timp din varii motive, nu s a cunoscut decesul....
Insa daca nimeni nu I contesta minorului dreptul la mostenire, adica exista intelegere intre succesibili, succesiunea se poate dezbate si dupa termenul de optiune succesorala nefiind necesara declaratia de acceptare expresa a succesiunii din partea fiecarui succesibil.
Ar putea fi adevărat, dacă minorul nu ar avea părinţi şi nici tutore care să-l reprezinte. În acest caz, el neavînd capacitate de exerciţiu, e limpede că nu ar putea accepta succesiunea, iar la majorat ar putea cere repunerea în termen.
Succesiune
ANAMARIA11
IN CAZUL IN CARE AMBII PARINTI AU DECEDAT CUM ESTE MAI BINE SA FACEM SUCCESIUNEA la judecatorie sau la notar, care este temenul limita pentru asta si ce ... (vezi toată discuția)