avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... noul cod civil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

noul cod civil

daca deschid acum actiune de uzucapiune pe ce art. merg din noul cod civil sau vechi?Va rog sa-mi motivati Multumesc
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 20:34, 30 Octombrie 2012
Pe codul vechi.
de ce ,acum este in vigoare noul cod civil...
Pentru că uzucapiunile (şi aici preiau o exprimare cam neacademică din vechiul cod) vor fi regulate de legea sub care au început.

Doar exprimarea e din vechea lege. Conţinutul este al noului cod civil.

mai precis art. invocate le folosesc din vechiul cod sau noul cod pt ca pe vechi la uzucapiune apare art.1895/1980/1847/1860 iar in codul nou aceste art sunt cu totul altceva contracte societate/1847 Interdicţia subarendării/1860 Contractul de antrepriză...
la mine ar fi 2 variante prin efectul uzucapiunii de 10 până la 20 de ani în condiţiile art. 1895 C. civ.
În subsidiar: că am dobândit dreptul de proprietate asupra imobilului indicat în cererea principală prin efectul uzucapiunii de 30 de ani conform art 1890, 1847 şi 1860 C. civ.
Aceste ar fi pe vechiul cod civil dar daca eu deschid acum actiunea si codul s-a schimbat nu trebuie sa invoc noul cod civil???!!!

Este aplicabil vechiul cod, asta pentru ca posesia a inceput pe vechiul cod

Alte discuții în legătură

Uzucapiune ddena ddena Buna ziua, as dori sa stiu ce presupune si mai ales in ce conditii pote fi luata in seama de catre instanta. multumesc (vezi toată discuția)
Fond funciar dan944 dan944 Exista o lege ca daca ai intrat in posesia unui teren chiar si fradulos dupa un anumit timp de folosinta devii propietar de drept? Se pare ca nu stie nimeni (vezi toată discuția)
Intrebare uzucapiune karcsika1958 karcsika1958 Care sant conditile de-a pune un dosar la instante pentru uzucapaciune. (vezi toată discuția)