avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu ingrijire copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu ingrijire copil

Buna seara
Sunt in concediu ingrijire copil pana la varsta de 2 ani si dupa cateva luni dupa ce am intrat in concediu copilul a fost incadrat in grad de handicap mediu. Am fost la Directia de Prestatii Sociale si am cerut sa mi se recalculeze cuantumul indemnizatiei pentru ca eu asa am inteles din lege ca nu mai e plafon de 1200 de lei, dar de acolo mi-au zis ca in perioada de 2 ani cat am ales am plafon de 1200 lei si numa in al treilea an mi se recalculeaza. E corect asa?
Cel mai recent răspuns: corina_matica , utilizator 13:34, 14 Februarie 2013
1. Nu se plafoneaza la 1200 lei pentru ca se coroboreaza art.2(1), lit.a) cu art.2(2), din OUG 111/2010 unde spune ca plafonul maxim este de 3400 lei.

2. Iar art.9 din Norme spune ca se acorda drepturile de indemnizatie de la data emiterii certificatului de handicap daca il depuneti in termen de 60 de zile de la data emiterii acestuia.
multumesc mult
Buna seara
Referitor la ce am discutat cu dumneavoastra mai sus am depus dosar in noiembrie la Directia de prestatii sociale si azi am primit raspuns ca nu beneficiez de cuantumul neplafonat la 1200 pentru cazul copilului cu handicap deoarece mi-am ales concediu de ingrijire copil pana la doi ani si nu pot schimba optiunea. Va rog sa ma ajutati sa imi spuneti cum trebuie sa procedez pentru a beneficia.
1. Mai cititi, cu atentie, ce v-am raspuns in mesajele precedente din care va redau:

4. - Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 9.
(1) In situatia in care, dupa alegerea optiunii de concediu de catre persoana indreptatita, copilul/copiii este/sunt incadrat/incadrati in grad de handicap, dreptul prevazut la art.2 alin.(2) din ordonanta de urgenta se acorda de la data emiterii certificatului de incadrare in grad de handicap, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile de la aceasta data. Daca cererea este depusa dupa termenul mentionat, dreptul se acorda de la data depunerii cererii.
...

- Din acest articol din Norme inteleg ca vi se acorda dreptul la indemnizatia majorata, prevazuta de art.2(2) din OUG 111/2010, de la data emiterii certificatului de handicap daca depuneti cererea in termen de 60 de zile de la aceasta data.

- Mergeti cu acest text legal la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.

2. - Mergeti la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala si spuneti sa citeasca mai bine prevederile legale ()copiati si textele de lege pe care vi le-am dat eu).
- In mod normal nu se poate schimba optiunea initiala dar in cazul in care copilul a fost incadrat in grad de handicap dupa alegerea optiunii se aplica prevederile art.9 (1) din Normele de aplicare a OUG 111/2010.
- Daca nici asa nu vor atunci faceti o sesizare la ANPIS, forul ierarhic superior al AJPIS, pe e-mail la: anps@prestatiisociale.ro

3. Nu e bine sa cedati pentru ca legea este de partea dvs. dar e interpretata gresit de un functionar de la AJPIS.
va multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copii la 1/2 norma. colceriumari-bv colceriumari-bv O viitoare mamica a lucrat 15 luni cu 1/2 norma, are dreptul la indemnizatie de crestere a copilului? In ce cuantum? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil teodorabalan teodorabalan Buna ziua.Sunt angajata la o societate comerciala cu 2 ore pe zi si cu un salariu modic de 120lei si urmeaza sa nasc.As vrea sa stiu care este cuantumul ... (vezi toată discuția)
Am si eu o problema alynabratu alynabratu cine poate sa ma ajute cu cateva lamuriri in legatura cu indemnizatia de 600 lei (vezi toată discuția)