avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 870 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Recuperare taxa auto-intampinare Administratia ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Recuperare taxa auto-intampinare Administratia Finantelor Publice

Buna ziua! Pe 12 oct 2012 am deschis o actiune la Tribunalul Tulcea pentru recuperarea taxei de poluare platita in mai 2010. Am primit primul termen pe 9 noiembrie 2012.
Dupa cateva zile de la deschiderea actiunii, Administratia Finantelor Publice Tulcea a facut o intampinare din care spicuiesc:
" Solicitam respingerea actiunii reclamantului si obligarea la plata cheltuielilor de judecata";
"De asemenea solicitam introducerea in cauza a Administratiei Fondului pentru Mediu in baza art.64, Cod Proc.Civ., avand in vedere faptul ca taxa pentru emisiile poluante nu se face venit la bugetul de stat potrivit art.1 (2), legea nr.9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicul: taxa se face venit la bugetul Fondului pentru Mediu, in vederea finantarii programelor si proiectelor pentru protectia mediului" ;
" Incepand cu 13.01.2012 a fost abrogata OUG nr 50/2008 ,odata cu intrarea in vigoare a legii nr.9/2012" ;
" sumele se restituie la cererea contribulbilului adresata organului fiscal competent"; in drept, invocam dispozitiile art 115-118 Cod Procedura Civila coroborat cu dispozitiile legii 571/2003 privind codul fiscal, precum si Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule"

INTREBARE: pot continua actiunea in instanta cu sanse de reusita pentru recuperarea taxei ?
Atasez mai jos actiunea deschisa la Tribunalul Tulcea:

"
Către: TRIBUNALUL TULCEA – JUD. TULCEA
Secţia Contencios Administrativ

DOMNULE PREªEDINTE,

Subsemnatul GHEORGHIªCAN LIVIU COSTIN domiciliat în Tulcea, .....................................judeţul Tulcea, chem în judecată pe pârâta Statul Român prin AGENŢIA NAŢIONALÃ DE ADMINISTRARE FISCALÃ DIRECŢIA GENERALÃ A FINANŢELOR PUBLICE A JUDEŢULUI TULCEA, Str. Babadag, Nr. 163 bis, CP. 820112 , Tulcea, judeţ Tulcea, ADMINISTRAŢIA FINANŢELOR PUBLICE A MUNICIPIULUI TULCEA cu sediul în Tulcea, Strada Babadag nr. 163 bis , C.P. 820112 şi ADMINISTRAŢIA FONDULUI PENTRU MEDIU cu sediul în Bucureşti, Splaiul Independenţei nr. 294, Corp A, Sector 6, Bucureşti, pentru ca prin hotărârea ce veti pronunţa să dispuneţi:
* Obligarea pârâtei la restituirea sumei de 4025 RON, încasată în mod nelegal de către pârâtă, reprezentând contravaloare taxă de poluare;
* Obligarea pârâtei la restituirea dobânzii legale aferente sumei de 4025 RON;
* Obligarea pârâtei la plata cheltuielilor de judecată pe care le voi face cu acest proces.

Motivele acţiunii:
În fapt,
se reţine că ÎN DATA DE 16.01.2010 am achiziţionat un autoturism marca Volkswagen, prilej cu care, în DATA DE 07.05.2010 când am înmatriculat maşina, mi-a fost percepută o taxă de poluare în sumă de 4025 RON, având în vedere capacitatea cilindrică a maşinii precum şi normele de poluare EURO 3.
Sediul legislativ invocat pentru perceperea taxei de poluare este reprezentat de dispoziţiile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.50/2008 cu modificările şi completările ulterioare care prevede obligativitatea plăţii taxei speciale de poluare după o anumită formulă de calcul.
Precizez faptul că, această taxă de poluare încalcă şi dispoziţiile Protocolului de Aderare încheiat de România cu ocazia intrării în Uniunea Europeană, protocol prin care România s-a obligat să adere la deciziile şi acordurile încheiate între reprezentanţii guvernelor membre şi Consiliul Europei.
În ceea ce priveşte sediul legislativ încalcat de către intimată cu prilejul fixării acestei taxe speciale nejustificate, precizez că au fost încălcate dispoziţiile art.90 paragraful 1 din Tratatul Comunităţii Europene care vine în totală contradicţie cu dispoziţiile Codului Fiscal prin care a fost instituită această taxă specială. Au fost încălcate de asemenea dispoziţiile Tratatului de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană, tratat care stipulează faptul că, de la data aderării, dispoziţiile tratatelor originare, înainte de aderare sunt obligatorii pentru România şi se aplică în condiţiile stabilite prin tratate şi prin actul de aderare. Obligativitatea respectării tratatelor mai sus menţionate derivă şi din dispoziţiile Constituţiei României care, prin art.l 1 alin. "1) Statul român se obligă să îndeplinească întocmai şi cu bună-credinţă obligaţiile ce-i revin din tratatele la care este parte.
(2) Tratatele ratificate de Parlament, potrivit legii, fac parte din dreptul intern".
Mai mult decât atât, Tratatul de Aderare al României şi Bulgariei a fost ratificat de către Parlamentul României prin Legea nr. 157/2005, lege în care se stipulează în mod foarte clar faptul că "De la data aderării, dispoziţiile Constituţiei, ale Tratatului CEEA şi actele adoptate de instituţii inainte de aderare sunt obligatorii pentru Bulgaria şi România şi se aplică în aceste state în condiţiile stabilite prin Constituţie, prin Tratatul CEEA şi prin prezentul protocol".
Pentru considerentele mai sus expuse vă rog să-mi admiteti acţiunea şi să dispuneţi obligarea pârâtei la
restituirea taxei speciale în cuantum de 4025 RON precum şi a dobânzii legale aferente acestei sume .
În drept, îmi întemeiez acţiunea pe dispoziţiile Legii 554/2004, 571/2003 coroborată cu HG 44/2004 şi OUG 15/2012, Normele Metodologice de aplicare a Legii 571/2003, Legea 157/2005 art.274 C.pr.civ.
Depun prezenta acţiune în patru exemplare. Anexez următoarele documente în copie xerox:
- Adresa M.F.P. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Tulcea nr. înreg. ANSPDCP: 759; Nr. Înreg. 4847/18.03.2010;
- Contestaţie Ref. Adresa nr. 4847/18.03.2010 Nr. Înreg. 8/C din 25.03.2010;
- Adresa M.F.P. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală Tulcea nr. Înreg. ANSPDCP: 759; Nr. Inreg. 8/C/26.03.2010;
- Decizia de calcul a taxei de poluare pentru autovehicule Nr. Înreg. 809/07.05.2010;
- Chitanţa Seria TS3B, Nr. 3779367/07.05.2010;
- Certificatul de înmatriculare şi anexa nr. T00069840L;
- Contract vânzare-cumpărare autovehicul.


Data Semnătura,
12.10.2012
Cel mai recent răspuns: Doinita Stingaciu , Avocat 08:39, 1 Noiembrie 2012
Intampinarea se depune de cel chemat in judecata pentru a se putea apara. Asta nu inseamna ca nu aveti castig de cauza, doar sa va prezentati si la termenul urmator si sa solicitati admiterea actiunii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere impotriva taxei de prima imatriculare in romania gabitzu1ro gabitzu1ro as dorii un model de plangere impotriva taxei de inmatriculare rog daca ma ajuta cineva. ms=D> (vezi toată discuția)
Sunt admisibile actiunile de restituire taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau actiunile de inmatriculare fara plata taxei cf. legii 9 / 2012 ? Roland Mindrila Roland Mindrila Potrivit art. 90 alin. 1 din Tratatul Comunitatii Europene (T.C.E.), nici un stat nu poate aplica, direct sau indirect, produsele altor state membre impozite ... (vezi toată discuția)
Raspuns intampinare taxa pe poluare lucicaroman@yahoo.com lucicaroman@yahoo.com Buna ziua, Am deschis actiune in instanta pt recuperare taxa mediu si am primit prin posta un plic in care se afla si o Comunicare adresa in care mi se ... (vezi toată discuția)