avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA calcul pro-rata casa schimb valutar
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

calcul pro-rata casa schimb valutar

Buna ziua. Sunt casa schimb valutar. Pe langa veniturile financiare obtinute din activitatea de baza, realizam si venituri din comision western union si venituri din chirii. In curand veniturile din comision western vor depasi pragul de scutire TVA de 220.000 lei, fiind obligati sa ne inregistram ca platitori TVA.
Avand in vedere ca vom realiza atat operatiuni care permit exercitarea dreptului de deducere (comision western), cat si operatiuni care nu permit exercitarea drept de deducere, se va stabili o prorata.
Intrebarea este: in calculul pro-ratei intra veniturile financiare din operatiunile de schimb valutar (care reprezinta activitate de baza) sau numai cele din comision western si din chirii?
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 17:43, 8 Noiembrie 2012
operatiunile derulate de casele de schimb valutar sunt scutite de tva, potrivit art. 141, alin. 2, lit. a), pct. 4 din codul fiscal.

art. 152, alin. 2 cod fiscal
Cifra de afaceri care serveşte drept referinţă pentru aplicarea alin. (1) este constituită din valoarea totală, exclusiv taxa, în situaţia persoanelor impozabile care solicită scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA a livrărilor de bunuri şi a prestărilor de servicii efectuate de persoana impozabilă în cursul unui an calendaristic, taxabile, sau, după caz, care ar fi taxabile dacă nu ar fi desfăşurate de o mică întreprindere, a operaţiunilor rezultate din activităţi economice pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate, dacă taxa ar fi deductibilă, în cazul în care aceste operaţiuni ar fi fost realizate în România conform art. 145 alin. (2) lit. b), a operaţiunilor scutite cu drept de deducere şi a celor scutite fără drept de deducere, prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. a), b), e) şi f), dacă acestea nu sunt accesorii activităţii principale.

avand in vedere ca activitatea de baza este cea a casei de schimb valutar, la calculul plafonului de scutire TVA intra si veniturile din aceasta activitate.

art. 147, alin. 7 cod fiscal
(7) Se exclud din calculul pro-rata următoarele:
c) valoarea operaţiunilor prevăzute la art. 141 alin. (2) lit. a) şi b), precum şi a operaţiunilor imobiliare, altele decât cele prevăzute la lit. a), în măsura în care acestea sunt accesorii activităţii principale.

avand in vedere ca activitatea de baza este cea a casei de schimb valutar, la calculul pro-ratei intra si veniturile din aceasta activitate.
multumesc pentru opinie.

1. Eu cred ca in calculul cifrei de afaceri intra comisionul practicat si afisat de unele case de schimb valutar si inregistrat in cont 708.
Pentru cele care nu percep comision, inregistrarile contabile sunt: cumparare valuta 5314=5311, vanzare valuta 5311=5314, iar la sfarsit de luna se face reevaluarea soldurilor conturilor in valuta la curs BNR inregistrandu-se 5314=765 sau 665=5314.
Parerea mea este ca nu intra la calculul cifrei de afacei, respectiv al plafonului de scutire TVA aceste venituri financiare rezultate din diferentele de curs valutar, aceasta prevedere legala fiind valabila pentru casele de schimb valutar care percep comision (inregistrat in cont 708).

2. Ce nu-mi este clar este daca veniturile financiare ale activitatii de schimb valutar (venituri ale activitatii de baza inreg. in cont 765 si care detin ponderea cea mai mare in totalul veniturilor) intra la calculul pro-ratei.

Mai sunt si alte pareri cu privire la cele mentionate la pct.1 si 2? Multumesc anticipat
Ultima modificare: Miercuri, 7 Noiembrie 2012
crisciuca2000, utilizator
1.nu confundati cifra de afaceri neta reglementata de OMFP nr. 3055/2009 si cifra de afaceri reglementata de codul fiscal la stabilirea anumitor plafoane.

2.cititi cu atentie art. 147 din codul fiscal si veti gasi raspunsul pe care-l cautati.

o zi buna si mult succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva la casa de amanet madalinacio madalinacio Am o casa de amanet ce va depasi plafonul de 35000 de euro si nu stiu daca voi deveni platitor de tva la comisionul incasat (stiu ca acordarea de credite ... (vezi toată discuția)
Ca ptr.neplatitor de tva barbutadddddddddddddd barbutadddddddddddddd Sint o microintreprindere neplatitoare de tva.Activitatea este prestari servicii pe baza de comision.(asemanatoare unei agentii de turism) As dori sa stiu in ... (vezi toată discuția)
Depasire plafon 35000 e neplatitor tva Daniela1974 Daniela1974 Am o societate neplatitoare de TVA cu activitate de baza intretinere corporala si activitate accesorie declarata prin act constitutiv inchirierea si ... (vezi toată discuția)