Exista o hotarare, definitiva si irevocabila prin nerecurare, pentru raconstitiurea unei suprafete de padure pe numele unui singur mostenitor. Dupa aprox. 2,5 ani de la pronuntare, alti mostenitori cer in instanta reconstituirea dreptului ce considera ca li se cuvenea. Mentionez ca acestia aveau cereri depuse la primarie, dar nu au facut dovada filiatiei cu autorul nici in termenul legal solicitat de primarie, si nici mai tarziu. Acest lucru s-a facut abia in instanta. In prima faza de judecata au pierdut, iar la recurs li s-a dat castig de cauza, instanta hotarand sa li se reconstituie dreptul cerut de ei, din intregul trup de padure reconstituit in hotararea definitiva si irevocabila cu 2,5 ani in urma. Hotararea pronuntata la recurs este irevocabila. Este posibil ca dupa atata timp sa fie modificata o hotarare definitiva si irevocabila? Aceasta ultima hotarare poate fi pusa in aplicare? Ce ma sfatuiti?
Dacă toţi cei implicaţi au avut calitatea de părţi atît în primul proces, cît şi în al doilea, puteţi cere revizuirea celei de-a doua hotărîri.
Art. 322
Revizuirea unei hotarari ramase definitiva in instanta de apel sau prin neapelare, precum si a unei hotarari data de o instanta de recurs atunci cand evoca fondul, se poate cere in urmatoarele cazuri:
.........................................
7. daca exista hotarari definitive potrivnice date de instante de acelasi grad sau de grade deosebite, in una si aceeasi pricina, intre aceleasi persoane, avand aceeasi calitate.
Dacă nu aţi fost parte în cel de-al doilea proces, hotărîrea nu vă este opozabilă.