Ordin 1162/2010
NORME MINIME privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul
1. Vederea
1.1. Toti solicitantii unui permis de conducere trebuie să se supună unui examen corespunzător pentru a se asigura că au acuitatea vizuală necesară pentru conducerea unui autovehicul.
1.2. Dacă există motive de îndoială cu privire la acuitatea vizuală a solicitantului, acesta este examinat de o unitate de asistentă medicală autorizată. La examinarea respectivă se acordă o atentie deosebită următoarelor:
a) acuitatea vizuală;
b) câmpul vizual;
c) capacitatea vizuală în conditii de luminozitate redusă;
d) sensibilitatea la lumină puternică si contraste;
e) diplopia;
f) alte afectiuni oculare care periclitează conducerea în conditii de sigurantă.
1.3. În cazul conducătorilor auto si al candidatilor la obtinerea permisului de conducere a unui autovehicul prevăzut în grupa 1, permisul poate fi acordat în „conditii exceptionale" atunci când standardele de câmp vizual si de acuitate vizuală nu pot fi respectate; în aceste cazuri, conducătorul auto si candidatii la obtinerea permisului de conducere a unui autovehicul trebuie să se supună unui examen medical efectuat de o unitate de asistentă medicală autorizată, pentru a demonstra că functia vizuală nu este afectată si în alte moduri (inclusiv sensibilitatea la lumină puternică si contrast si vederea în conditii de luminozitate redusă). Conducătorul auto sau solicitantul trebuie să se supună si unei probe practice pozitive efectuate de o unitate de asistentă medicală autorizată.
1.4. Grupa 1
1.4.1. Persoanele care solicită un permis de conducere sau reînnoirea acestui permis trebuie să aibă o acuitate vizuală binoculară, dacă este necesar, cu lentile de corectie, de cel putin 0,5, când se utilizează ambii ochi.
În plus, câmpul vizual orizontal trebuie să fie de cel putin 120 de grade, extensia trebuie să fie de cel putin 50 de grade la stânga si la dreapta si de 20 de grade ascendent si descendent. Nu trebuie să existe deficiente pe o rază de 20 de grade fată de axul central.
Atunci când se detectează sau se declară o afectiune oculară evolutivă, se pot emite sau reînnoi permise de conducere, cu conditia ca solicitantul să efectueze unele examene periodice în cadrul unei unităti de asistentă medicală autorizate.
1.4.2. Persoanele care solicită un permis de conducere sau reînnoirea acestui permis si care au pierdut în totalitate vederea la un ochi ori care utilizează doar un ochi (de exemplu în cazul diplopiei) trebuie să aibă o acuitate vizuală de cel putin 0,5 cu lentile de corectie, dacă este necesar. Unitatea de asistentă medicală autorizată trebuie să certifice existenta suficient de îndelungată a stării respective de vedere monoculară pentru a permite adaptarea si că la ochiul respectiv sunt întrunite cerintele stabilite la pct. 1.4.1.
1.4.3. După aparitia recentă a diplopiei sau după pierderea vederii la un ochi, trebuie să existe o perioadă de adaptare de minimum 6 luni, pe durata căreia se interzice conducerea autovehiculelor. După această perioadă, conducerea autovehiculului este permisă numai în urma unui aviz favorabil din partea specialistilor oftalmologi si a expertilor auto.
1.5. Grupa 2
1.5.1. Persoanele care solicită eliberarea permisului de conducere sau reînnoirea acestui permis trebuie să aibă acuitatea vizuală, cu lentile de corectie, dacă este necesar, de cel putin 0,8 la ochiul cel mai bun si de cel putin 0,1 la celălalt ochi. Dacă se utilizează lentile de corectie pentru a obtine valori de 0,8 si 0,1, acuitatea respectivă (0,8 si 0,1) trebuie să se obtină fie prin corectie cu ajutorul ochelarilor de maximum plus 8 dioptrii, fie cu ajutorul lentilelor de contact. Corectia trebuie să fie bine tolerată.
1.5.2. În plus, câmpul vizual orizontal trebuie să fie de cel putin 160 de grade la ambii ochi, extensia trebuie să fie de cel putin 70 de grade la stânga si la dreapta si de 30 de grade ascendent si descendent. Nu trebuie să existe deficiente pe o rază de 30 de grade fată de axul central.
1.5.3. Nu se emit si nu se reînnoiesc permise de conducere pentru solicitantii sau conducătorii auto care prezintă probleme în ceea ce priveste sensibilitatea la contraste sau care suferă de diplopie.
1.5.4. După o pierdere importantă a vederii la un ochi, trebuie să existe o perioadă suficientă de adaptare de minimum 6 luni, pe durata căreia se interzice conducerea autovehiculelor. După această perioadă, conducerea se permite numai în urma unui aviz favorabil din partea specialistilor oftalmologi si a expertilor auto.
[ link extern ]