avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... PFA cu pensie invaliditate gr.III - contributie Pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

PFA cu pensie invaliditate gr.III - contributie Pensii

Va salut cu respect.
Am PFA din 2008, in anul 2010 am renuntat la contractul cu Casa de Pensii astfel ca nu am mai platit contributia neavand venitul brut anual peste 8 mii si ceva de lei.
1) Anul acesta dupa 1 iulie, ANAF ce fel de venit ia in calcul pentru stabilirea sau nu a contributiei la pensie, brut sau net?
Va intreb pentru ca astazi am sunat la sediile centrale ale Casei de Pensii respectiv ANAF din capitala si am primit 2 raspunsuri care se bat cap in cap. Casa de Pensii sustine ca se plateste contributie in functie de venitul brut iar ANAF sustine ca se stabileste contributia la pensii in functie de venitul net, rezultat din scaderea cheltuielilor deductibile din veniturile brute....

Din vara acestui an am fost incadrat la handicap grav fara insotitor, am facut demersuri si pentru pensie de invaliditate, de o luna am fost incadrat la pensie de invaliditate grad 3, deci pot ramane cu PFA-ul. prima pensie o voi lua prin Decembrie-Ianuarie...
Venitul meu brut ca PFA pe anul 2012 va depasi cei 8400 RON sau cat e ca nu stiu exact plafonul, desi eu in declaratia anticipata depusa la ANAF am anticipat un venit mai mic, se va face regularizarea anul urmator.
2) In aceste conditii daca va trebui sa platesc contributia la Pensii cum o voi plati?! Pana la 1 iulie pe venit brut si dupa pe venit net? Sau nu voi mai avea obilgativitate sa platesc aceasta contributie daca sunt pensionar(invaliditate)?
Ma gandesc ca pensionar sunt doar din toamna aceasta iar de la inceputul anului am avut alt ,,statut,,....
Va rog sa ma ajutati sa inteleg cum trebuie corect aplicata legea!
Va multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 2 Noiembrie 2012
a21alex, utilizator
Cel mai recent răspuns: a21alex , utilizator 23:18, 28 Ianuarie 2013
Nu stie nimeni? Astept si pareri.... daca ANAF si Casa de Pensii o pot face interpretand legea dupa cum doresc suunt ok si parerile poate poate sunt constructive printr-o dezbatere pentru a ajunge la o solutie.
Revin la acest subiect pentru ca in tot forumul avocatnet nu am gasit o rezolvare la acest subiect....
1. Legat de D600 in cazul unui PFA cu pensie de invaliditate grad 3, mai exista obligativitatea de plata a CAS?!

Am sunat si la Bucuresti la sediul central ANAF dar si la agentia locala din orasul meu si au dat din colt in colt, la Bucuresti mi s-a spus ca ei nu cred ca trebuie sa depun D600 si sa platesc CAS iar la Hunedoara am primit un raspuns categoric, DA. Spuneau ca doar cei cu pensie de invaliditate grad 1 si 2 sunt scutiti de la depunerea declaratie(anomalie ca acestia oricum nu au drept de munca) si de la plata CAS.....

2. Daca venitul estimat pe anul 2013, este sub nivelul minim de 740 lei/luna, 8880/an... mai depun declaratia 600 daca nu mai sunt obligat de lege sa mai platesc CAS?
Chiar nimeni nu stie? Pensia de invaliditate conform legii este sau nu o pensie din sistemul public de pensii?
Da, pensia de invaliditate este o pensie din sistemul public de pensii.
Legea nr. 263/2010:
Art. 51
In sistemul public de pensii se acorda urmatoarele categorii de pensii:
a) pensia pentru limita de varsta;
b) pensia anticipata;
c) pensia anticipata partiala;
d) pensia de invaliditate;
e) pensia de urmas.

Despre PFA si contributii datorate s-a scris aici:
www.avocatnet.ro/content/art...

Ultima modificare: Luni, 28 Ianuarie 2013
ContSters233678, utilizator
Va multumesc, asa am inteles si eu din lege. Nu eram sigur ca daca sunt PFA si am pensie de invaliditate grad 3 am sau nu obligativitatea depunerii D600 si a platii CAS.
Cu atat mai mult cu cat reprezentantii ANAF din Hunedoara m-au confuzat zicandu-mi ca chiar si in aceste conditii trebuie sa depun, >>toata lumea depune<< ca sa citez corect; si sa platesc CAS daca obtin venituri din PFA.
Ultima modificare: Luni, 28 Ianuarie 2013
a21alex, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

pfa cu norma de venit flatcomg flatcomg Daca fiul meu are un PFA pe norma de venit si nu e angajat cu carte de munca nicaieri este obligatoriu sa-si faca contract cu casa de pensii si daca da cat ... (vezi toată discuția)
Plata cas în cazul unui pensionar cu pfa Claudiu000 Claudiu000 Bună ziua. Am niște nelămuriri legate de plata CAS-ului și m-aș bucura dacă m-ați putea ajuta cu unele clarificări. Cât ar trebui să ... (vezi toată discuția)
Declaratia 600 pfa bluesky_c3 bluesky_c3 Ma puteti ajuta va rog, cu urmatoarele intrebari? 1. Acum mi-am infiintat PFA-ul. De cand sunt obligat sa depun si declaratia 600? Daca o depun peste 3 luni ... (vezi toată discuția)