avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 827 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... NEDUMERIRE
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

NEDUMERIRE

Sunt pensionar, am avut un contract pentru drepturi de autor cu o casa de filme, in anul 2011, prin care era stipulata o suma exacta NETA, care a fost corect platita.
Am primit recent o "Decizie de impunere anuala" de la fisc, prin care sunt anuntat ca am de plata suma de 736 lei, raportata la un castig net anual de 21020 lei.
Se mentioneaza faptul ca impozitul pe venitul net anual era de 3363 lei, iar impozitul achitat de catre firma a fost de 2627 lei. Contractul prevede ca firma va achita obligatiile la stat.
Nu reusesc sa inteleg rationamentul pentru care am primit aceasta instiintare de plata. Ma puteti ajuta in lamururea acestei situatii ? M U L T U M E S C ! :((
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 00:13, 3 Noiembrie 2012
Legea cere in acesta situatie beneficiarului serviciilor sa retina si sa vireze 10% din venitul brut, dar cei doi parteneri pot opta pentru intregul procent datorat de 16%.

Deci, conform legii si situatiei concrete trebuie sa mai platiti diferenta de 6%.

ATENTIE! :rtfm:

Conform Legii nr. 95 din 2006 privind reforma in domeniul sanatatii (actualizata) avem:

ART. 257
(1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 5,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - d), dar nu
mai putin de un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
f) veniturilor realizate din pensii.

Cum dvs. ati obtinut venituri inscrise la lit. e) si nu va incadrati la una din exceptiile scutite - cei de la lit. a) la lit d) - fiind pensionar, mai datorati si 5,5% care se aplica la aceeasi suma bruta ca si cei 6% de mai sus: 23.356 lei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Noiembrie 2012
Iulian MANEA, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sunt pensionar militar angajat, din veniturile realizate este obligatorie retinerea cass? arvat_t arvat_t Sunt pensionar militar,mi se retine cass prin cupon de pensie,in cazul in care sunt incadrat in munca ,angajatorul este obligat sa-mi achite cass ?Va multumesc. (vezi toată discuția)
Modul de calcul al cass - pensie ContSters61465 ContSters61465 PENTRU A EVITA ANUMITE ABUZURI ,CARE AU INCEPUT SA APARA VA ARATAM UN MOD DE CALCUL IN CONFORMITATE CU ART.5 DIN OUG 107/2010: -EX.PENTRU O PENSIE -VENIT ... (vezi toată discuția)
Cnas - dividende mariana1950 mariana1950 In anul 2010 am primit dividende in valoare de 39 RON. Acum am primit de la CNAS o hartie intitulata \"EXTRAS DE CONT\", prin care ma instiinteaza ca in ... (vezi toată discuția)