avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Gresit sal incadrare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Gresit sal incadrare

Buna ziua,
Am preluat luna aceasta o firma cu 2 angajati cu salariul minim pe economie si am constatat ca nu au fost majorate salariile din 01.01.2011. Persoanele sunt incadrate cu 600 lei. Ce pot face in acest caz?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:19, 7 Noiembrie 2012
Comunicati angajatorului care este salariul minim brut pe econoimie, incepand cu anul 2012. Trebuie sa majoreze salariile celor doi salariati si sa suporte consecintele.

Codul Muncii

Art. 164 - Stabilirea si calcularea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata

(1) Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător programului normal de muncă, se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, după consultarea sindicatelor şi a patronatelor. În cazul în care programul normal de muncă este, potrivit legii, mai mic de 8 ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează prin raportarea salariului de bază minim brut pe ţară la numărul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.
(2) Angajatorul nu poate negocia şi stabili salarii de bază prin contractul individual de muncă sub salariul de bază minim brut orar pe ţară.
(3) Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei.
(4) Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este adus la cunoştinţă salariaţilor prin grija angajatorului.

Art. 171 - Prescriptia actiunii pentru plata salariului

(1) Dreptul la acţiune cu privire la drepturile salariale, precum şi cu privire la daunele rezultate din neexecutarea în totalitate sau în parte a obligaţiilor privind plata salariilor se prescrie în termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) este întrerupt în cazul în care intervine o recunoaştere din partea debitorului cu privire la drepturile salariale sau derivând din plata salariului

[ link extern ] /
Inteleg ca vorbim de angajati full-time(8 ore/zi).
Eu as inceta contractele prin acordul partilor si le-as plati diferentele pana la valoarea salariului minim (pentru a " sterge urmele " in cazul unei sesizari la ITM) si le-as face alte contracte cu salariul minim pe economie.
sunt angajati cu 1/2 norma cu studii superioare
Sunt incadrati corect .. salarul minim brut pe economie este de 700 lei/luna indiferent de studiile necesare ocuparii unui post ..

In speta, timp de munca de 4 ore/zi , salariul de incadrare 600 lei .. perfect legal.
Corect.
Daca este prevazuta in contractul colectiv de munca la nivel de unitate salarizare pe baza de coeficienti (2 pt studii superioare), atunci ar trebui corelate salariile cu aceste prevederi.

Alte discuții în legătură

Care este salariul minim aiai aiai pe care administratorul si asociatul unui SRL, care are studii superioare, ESTE OBLIGAT sa si-l dea? (in prezent are 700 lei brut) (vezi toată discuția)
Incadrare in munca oroles2010 oroles2010 Buna ziua! Acum 2 ani si jumatate am fost angajat la o firma pe un post care conform COR nu necesita studii superioare ci studii medii. Dupa un an am fost ... (vezi toată discuția)
Salarizare absolvent studii superioare paok paok Va rog sa-mi spuneti care este prin lege(care?)salariul minim pe economie ptr.absolventii de studii superioare,pe care angajatorul este obligat sa-l ... (vezi toată discuția)