avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Care e salariul minim la privat pentru studii ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Care e salariul minim la privat pentru studii superioare?

Buna ziua, va rog sa ma lamuriti si pe mine, trebuie sa angajez o persoana pe un post care necesita studii superioare. Mentionez ca sunt un angajator privat. Care este salariul minim din contractul de munca?
In ultimul timp au fost atatea modificari, incat nu mai stiu nici eu cum e bine?
Pana acum era 600 (salariul minim)*2 (coef. de ierarhizare)=1200.
De la 1 ian 2011 s-au schimbat sau nu coeficientii de ierarhizare?, ca in CCMUN incheiat pe 17 dec 2010, asa se spune, ca coef. de ierarhizare s-au diminuat.
Azi vad altceva. Iata ce a declarat Mircea Onea, purtator de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca Maramures:

"El a adaugat ca singura certitudine la aceasta data este salariul minim brut garantat in plata. Acesta a fost majorat de la 600 la 670 de lei. La aceasta valoare se aplica coeficientii de ierarhizare, in functie de pregatirea profesionala.

Salariul minim la persoanele cu studii superioare: 1.340 lei

Mircea Onea a mai subliniat ca la salariul minim brut garantat in plata se aplica coeficientii de ierarhizare pentru diferitele categorii de salariati. Daca muncitorii necalificati vor fi platiti cu minim 670 de lei, persoanele calificate au asigurat un salariu minim de 804 lei (salariul minim inmultit cu coeficientul de ierarhizare 1,2). Cei care au absolvit o scoala postiliceala vor avea coeficient de ierarhizare 1,25 iar absolventii scolilor de maistri 1,3. Persoanele care au urmat studii superioare de scurta durata beneficiaza de un coeficient de 1,5 aplicat salariului minim. In cazul celor care au absolvit o facultate sau o universitate, salariul porneste de la 1.340 lei. Altfel spus, valoarea minima a salariului in cazul persoanelor cu studii superioare de lunga durata se obtine aplicand coeficientul 2 la salariul minim. “Personalul incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare este 2″, a mentionat purtatorul de cuvant al ITM Maramures. Potrivit articolului 241 al Codului Muncii, acesti coeficienti de ierarhizare se aplica la toate societatile comerciale din tara.
"
Nu mai inteleg nimc.
De asemenea, va rog sa-mi spuneti daca contractul de munca transmis la ITM, care am inteles ca nu se mai depune la ITM, trebuie incheiat si in varianta scrisa si in cate exemplare? Pana acum erau 3, dar acum? Angajatul nu trebuie sa aiba si el o dovada a inregistrarii contractului? De unde o obtine?
Va multumesc.

Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 17:31, 11 Ianuarie 2011
C.i.m. se incheie in dublu exemplar ...... La solicitarea scrisa a salariatului, angajatorul este obligat sa ii elibereze copii, certificate de reprezentantul legal al acestuia sau de persoana imputernicita de angajator pentru conformitate cu originalul, ale documentelor existente in dosarul personal, ale paginii/paginilor din registrul electronic, care cuprinde/cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal.
@hgabi.Va rog sa nu mai stergeti mesajele postate.Ati postat mesajul de 2 ori si eu v-am raspuns pe cealalata postare drept consecinta acum figureaza un raspuns fara o intrebare.
Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2011
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
simonaoprica a scris:

Va rog sa nu mai stergeti mesajele postate.Ati postat mesajul de 2 ori si eu v-am raspuns pe cealalata postare drept consecinta acum figureaza un raspuns fara o intrebare.


:offtopic: Interventie moderator
Potrivit pct.3.3 din Regulamentul de postare , in situatia in care s-a deschis mai multe topicuri cu aceeasi întrebare , topic-urile si/sau raspunsurile in plus vor fi sterse de administratori sau moderatori, utilizatorul urmand a fi avertizat, iar ulterior, in caz de nerespectare a avertismentului, va fi banat temporar sau definitiv.

Puteti posta din nou raspunsul dvs la problema userului.
Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
hgabi a scris:

Buna ziua, va rog sa ma lamuriti si pe mine, trebuie sa angajez o persoana pe un post care necesita studii superioare. Mentionez ca sunt un angajator privat. Care este salariul minim din contractul de munca?


Salariul minim pe economie pentru 2011 este stipulat in doua acte normative, care se contrazic intre ele.
Astfel, HG 1193/2010 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 824 din 9 decembrie 2010, spune:

Art. 1
Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se stabileste la 670 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 170 de ore in medie pe luna in anul 2011 reprezentand 3,94 lei/ora.

Apoi, CCMN inca nepublicat, dar semnat de toate cele 5 confederatii sindicale si inregistrat, va aparea cat de curand in urmatoarea formula:

Art.40. (1) Salariul de bază minim brut pe oră, negociat, va fi de 4,118lei/oră, respectiv 700 lei pentru un program complet de lucru de 170 de ore pe lună.
(2)Strict pentru anul 2011, se stabilesc următorii coeficienţi minimi de ierarhizare, pentru următoarele categorii de salariaţi:
a) muncitori:
1. necalificaţi – 1;
2. calificaţi – 1,1.
b) personal administrativ încadrat în funcţii pentru care condiţia de pregătire este:
1. liceală – 1,1;
2. postliceală – 1,15;
c) personal de specialitate încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este:
1. şcoala de maiştri – 1,3;
2. studii superioare de scurtă durată – 1,3.
d) personalul încadrat în funcţii pentru care condiţia de păregătire este cea de studii superioare – 1,72.

Asta ar insemna 700 x 1,72 = 1204 lei.
CCMN nu a fost inca inregistrat ... CCM se aplica de la data inregistrarii si nu de la data publicarii In Monitorul Oficial.

Alte discuții în legătură

Salariu minim garantat pentru persoane cu studii superioare AncaDDD AncaDDD Buna ziua, Sunt foarte nelamurita intr-o problema si poate ma ajuta cineva. Sunt angajata pe un slariu net de 973 ron. Stiu clar ca salariul minim net ... (vezi toată discuția)
Salariul minim 2011 stromelectro stromelectro Puteti sa-mi spuneti ce salariu minim se aplica de la 1 ianuarie 2011 pentru cei cu studii liceale sau superioare neexistand niciun coeficient de aplicare ... (vezi toată discuția)
Salariul minim garantat pentru personal cu studii superioare 2011 ilysuciu ilysuciu salariul minim garantat pentru personal cu studii superioare incadrat in functii cc necesita studii superioare (vezi toată discuția)