Ma numesc Vlad Ditu si sunt administratorul unei firme de consultanta cu doi angajati: eu si contabilul. Am 53 de ani si peste 30 de ani vechime. Doresc sa ma pensionez de boala (probleme cardiace) si in acelasi timp sa raman administratorul firmei. Exista vreo prevedere legala care ma impiedica sa fac acest lucru?
Si a doua intrebare... in cazul meu, imi trebuie un anumit numar de zile de concediu medical pentru a ma prezenta la Comisia de pensionare?
Din ce citisem, tot pe acest forum in raspunsul unui consultant, nu ar fi necesar un anumit numar de zile de concediu medical, acest lucru fiind decis de medic in functie de diagnostic.
1. Se poate beneficia de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor hotari asta, indiferent de numarul de zile de concediu medical avute pana atunci.
2. Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale.
3. Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de catre medicul specialist care asigura asistenta medicala.
4. - Trimiterea catre medical specialist o da medicul de familie.
- Asadar se incepe cu o vizita la medicul de familie.
5. - Daca veti fi pensionat de invaliditate gr. I sau gr. II inseamna ca ati pierdut complet capacitatea de munca si nu mai puteti sa aveti venituri profesionale (din prestarea unei munci).
- Daca veti fi pensionat de invaliditate gr. III atunci puteti sa mau lucrati cel mult 4 ore pe zi si sa cumulati pensia cu salariul.
6. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 69
In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.
Art. 118
(1) In sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, in conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
...
La raspunsul complet cu privire la pensia de invaliditate, as adauga ceva cu privire la calitatea de administrator.
Calitatea de administrator intr-o societate comerciala poate fi stabilita prin statut si este indeplinita de un asociat al firmei sau de un salariat al firmei fara ca acesta sa fie si asociat.
Daca iesiti la pensie de invaliditate de gradul I sau II, asa cum s-a precizat mai sus, nu aveti voie sa fiti si salariat al firmei.
Dar daca iesiti la pensie de invaliditate de gradul I sau II, puteti fi, ca asociat si administrator, asa cum este prevazut in statut.
Ca asociat ati primit pana acum dividente si ca administrator angaja ati primit salariu.
Daca iesiti la pensie de invaliditate gr. I sau II, o as puteti primi in continuare dividente dar fara salariu.