avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 221 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Criteriul de acordare a tichetelor de masa de catre ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Criteriul de acordare a tichetelor de masa de catre angajator ,..

As dori sa stiu care este criteriul de acordare a tichetelor de masa de catre angajator,daca este stabilit prin lege si daca aceasta poate fi impusa angajatorului prin contractul incheiat la angajare.Va multumesc!,.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:45, 5 Noiembrie 2012
Lege nr. 142/1998:

Art. 1. - (1) Salariatii din cadrul societatilor comerciale, regiilor autonome si din sectorul bugetar, precum si din cadrul unitatilor cooperatiste si al celorlalte persoane juridice sau fizice care incadreaza personal prin incheierea unui contract individual de munca, denumite in continuare angajator, pot primi o alocatie individuala de hrana, acordata sub forma tichetelor de masa, suportata integral pe costuri de angajator.
(2) Tichetele de masa se acorda in limita prevederilor bugetului de stat sau, dupa caz, ale bugetelor locale, pentru unitatile din sectorul bugetar, si in limita bugetelor de venituri si cheltuieli aprobate, potrivit legii, pentru celelalte categorii de angajatori.


Norma din 1999 de aplicare a Legii nr. 142/1998:

Art. 2. - Angajatorii, impreuna cu organizatiile sindicale legal constituite sau cu reprezentantii salariatilor, dupa caz, vor stabili prin contractele colective de munca clauze privind acordarea alocatiei individuale de hrana sub forma tichetelor de masa, care sa prevada:
a) numarul salariatilor din unitate care pot primi lunar tichete de masa, precum si valoarea nominala a tichetului de masa, in limita celei prevazute de lege, tinand seama de posibilitatile financiare proprii ale angajatorilor;
b) numarul de zile lucratoare din luna pentru care se distribuie tichete de masa salariatilor;
c) criteriile de selectie privind stabilirea salariatilor care primesc tichete de masa, tinand seama de conditiile concrete de lucru in care isi desfasoara activitatea unele categorii de salariati, de prioritatile socioprofesionale si de alte elemente specifice activitatii.


Deci fiecare angajator decide daca acorda sau nu tichete de masa, legea nu il obliga sa le acorde.
Ultima modificare: Luni, 5 Noiembrie 2012
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
~ Conținut șters la cerere ~
Babuion

Nu se poate impune asa ceve unui angajator .. acesta are facultatea de a acorda tichete de masa si nu obligatia acordarii acestora... obligatia subzista numai daca este prevazuta in ccm aplicabil angajatorului, in c.i.m. sau in reg.intern.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bonuri de masa Eugen.stoica Eugen.stoica Buna ziua, in legatura cu valoarea tichetelor de masa, care de la 1 Ianuarie 2018 pentru bugetari, sunt introduse in salariu, care este suportul legal de ... (vezi toată discuția)
In ce conditii se dau tichetele de masa? teodora1990 teodora1990 Buna ziua, As dori sa fac si eu o intrebare! As dori sa stiu daca angajatorul este obligat sa dea aceste bonuri in conditia in care firma are mai mult de 500 ... (vezi toată discuția)
Neacordarea tichetelor de masa ADELA STROE ADELA STROE buna ziua, am o speta a unui salariat care a actionat angajatorul in instanta pentru neacordarea tichetelor de masa; societatea este intr-o situatie ... (vezi toată discuția)