avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Vanzare SRL
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Vanzare SRL

Buna ziua,

Am si eu o intrebare si sper ca ma puteti ajuta. Situatia este urmatoarea:

O persoana fizica cetatean spaniol decide sa vanda firma infiintata in romania. In acest scop imputerniceste prin procura notariala o persoana fizica din romania. In procura se mentioneaza ca persoana din romania este imputernicita sa vanda toate partile sociale si sa renunte in numele cetateanului spaniol la orice drepturi si responsabilitati legate de sociatea comerciala prin indeplinirea procedurilor legale. Se mai mentioneaza ca in aces scop persoana din romania poate semna in numele cetateanului spaniol orice act public sau privat necesar atingerii scopului propus. Procura este semnata doar de cetateanul spaniol si autentificata de un notar din spania.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1.trebuie mers la notar pentru specimen de semnatura al persoanei din romania inainte de semnarea oricarui act, avand in vedere ca in procura din spania nu apare aceasta semnatura?
2. Hotararea aga de catre cine trebuie semnata?
3. Desi in procura se mentioneaza ca trebuie sa vanda, poate sa faca o cesiune de parti sociale cu titlu gratuit? (avand in vedere ca aceasta ar fi practic tot o vanzare dar cu pretul = 0 lei)
4. Contractul de cesiune de parti sociale trebuie sa fie totusi semnat de persoana din spania?
5.Persoana din romania doreste sa cumpere aceste parti sociale. Avand in vedere ca persoana din spania doreste doar sa ”scape” de firma, trebuie in mod necesar sa afle cine o cumpara?
6. Pentru procura din spania este suficienta o traducere a unui traducator autorizat?

Va multumesc
Ultima modificare: Luni, 5 Noiembrie 2012
Ioana-Camelia_Predescu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioana-Camelia_Predescu , utilizator 17:21, 6 Noiembrie 2012
Buna ziua, sa le luam pe rand:

la 1 - nu trebuie sa dea un specimen de semnatura;
2- Hotararea AGA va fi semnata de imputernicit in locul spaniolului si de ceilalti asociati daca exista;
3 - De obicei se cesioneaza la valoarea nominala a partilor sociale;
4 - Nu, va fi semnat de imputernicit;
5 -contractul incheiat de imputernicit cu sine insusi este anulabil de catre ceteanul spaniol - apare un conflict de interese daca cel imputernicit sa vanda este si cumparator
6 - procura trebuie sa aiba si apostila si trebuie tradusa si legalizata traducerea la un notariat;
1. Nu.
2. Persoana imputernicita prin procura notariala. Pe orice document se va inscrie numele asociatului spaniol si mentiunea "reprezentat legal de ... conform procurii notariale cu nr. ... incheiate la data de ... si autentificata de notarul public ....". La documentele unde se face aceasta mentiune se va anexa copie dupa procura notariala.
3. Nu, trebuie sa faca intocmai cum a fost imputernicit prin procura.
4. Nu, se semneaza cu mentiunea de la punctul 2.
5. Nu.
6. Procura din Spania trebuie sa fie apostilata, iar in Romania tradusa de un traducator autorizat si autentificata de un notar public roman.
La punctul 5 parerea utilizatorului @ cristina olt... este : "5 -contractul incheiat de imputernicit cu sine insusi este anulabil de catre ceteanul spaniol - apare un conflict de interese daca cel imputernicit sa vanda este si cumparator "

Sunt de acord cu aceasta parere, ar trebui sa aveti un mandat special sa va puteti vinde d-voastra insiva aceste parti sociale, iar despre titlu gratuit cum spuneti d-voastra nici nu poate fi vorba, ati fost imputernicit pentru vanzare si nu pentru donatie.....
unmoeglich a scris:

La punctul 5 parerea utilizatorului @ cristina olt... este : "5 -contractul incheiat de imputernicit cu sine insusi este anulabil de catre ceteanul spaniol - apare un conflict de interese daca cel imputernicit sa vanda este si cumparator "

Sunt de acord cu aceasta parere, ar trebui sa aveti un mandat special sa va puteti vinde d-voastra insiva aceste parti sociale, iar despre titlu gratuit cum spuneti d-voastra nici nu poate fi vorba, ati fost imputernicit pentru vanzare si nu pentru donatie.....


si ce pret ar trebui sa plateasca pentru a fi vanzare si nu donatie? imi inchipui ca daca pretul este foarte mic se considera tot donatie. cine ar putea sa atace actul prin care se transmit partile sociale cu titlu gratuit? daca contractul s-ar incheia intre persoana imputernicita pe de o parte si persoane imputernicita impreuna cu un alt asociat pe de alta parte?
Desigur ca tot cetateanul spaniol este cel care ar putea anularea unui asemenea act

Alte discuții în legătură

Cesiune actiuni - titlu gratuit, formalitati la onrc Silvia Dumitru Silvia Dumitru Actionarul majoritar al unui SA (pers fizica),cesioneaza cu titlu gratuit actiunile unei alte persoane fizice.S-a intocmit contract cesiune la notariat. Ce ... (vezi toată discuția)
Imputernicire spania lucianlaw lucianlaw am o imputernicire emisa de un notar din Spania prin care sunt mandatat de un tert sa efectuez vanzarea unui imobil. Am tradus acest document si am ... (vezi toată discuția)
Asociere cu un cetatean strain Aviana Aviana Am infiintat o societate - 2 romani si un cetatean spaniol, nr. egal parti sociale ; administrator cetateanul spaniol, care a disparut din tara de 4 luni fara ... (vezi toată discuția)