Detin o firma cu asociat unic care are activitatea suspendata de 3 ani de zile.In calitatea de administrator intentionez sa inchid aceasta firma. In urma unui proces pentru restituirea taxei de poluare, pe care l-am castigat, urmeaza sa primesc de la Finante o suma de bani stabilita prin Hotarare judecatoreasca.
Firma nu mai detine active, masina a fost vanduta inainte desuspendarea activitatii, firma este pe pierdere, iar pentru aceasta suma reprezentand restituire taxa de poluare nu am de platit impozite. Suma o voi retrage ca restituire catre administrator, avand in vedere ca am inregistrate in contabilitate creditari de fimra in valoare mai mare decat aceasta suma.
In baza acestor date, intrebarea este – pot inregistra in contabilitate incasarea restituirii taxei de poluare, restituirea acesteia catre administrator, plus comisioanele aferente, fara sa fac formalitatile de redeschidere a firmei, iar dupa inregistrarea acestora sa inchid firma?
Teoretic nu. Practic se presupune ca in momentul cand faci operatiuni in contabilitatea societatii automat ea a fost reactivata. Dar chiar daca faceti aceste operatiuni, societatea poate fi inchisa, dupa inchiderea balantei dinluna respectiva si plata datoriilor pe care le aveti (daca aveti). Prin ORC faceti un act aditional de lichidare, dizolvare si radiere a societatii. Vi se va cere la un moment actele contabile ale societatii la zi. Parerea mea este sa faceti operatiune in contabilitate, ca sa nu aveti probleme mai tarziu cand vreti sa o inchideti. Oricum ar fi bine din punct de vedere contabil sa luati legatura cu o persoana abilitata care sa va faca aceste operatiuni in contabilitate, dupa care pregatiti actele de inchidere a societatii.
In speranta ca v-am putut ajuta, va doresc o zi buna.
Daca aveti datorii la bugetul de stat si aveti de incasat taxa de poluare sau orice alte sume pe care statul trebuie sa vi le restituire, organul fiscal va face compensare din oficiu, deci nu veti incasa niciodata intreaga suma datorata in conditiile in care exista obligatii neachitate la buget. Nu are relevanta ca ati creditat firma si aveti de recuperat imprumutul, prioritare sunt obligatiile la buget.
Luati in considerare aspectul ca pentru a radia societatea trebuie depus certificat de atestare fiscala ca nu aveti datorii la bugetul de stat. In cazul in care aveti, nu veti putea face lichidarea / radierea societatii. De asemenea, Registrul Comertului nu solicita cu ocazia dizolvarii, lichidarii si radierii unei societati actele contabile ale acesteia, ci numai un bilant de lichidare.
Societatea nu isi reia activitatea pentru simplul fapt ca face o inregistrare contabila, reluarea activitatii se face in aceleasi conditii in care si-a suspendat activitatea, adica decizia asociatului unic inregistrata la Registrul Comertului, intocmirea declaratiei model 3. De asemenea, pentru dovedirea creditarilor trebuie sa aveti contracte de imprumut incheiate intre asociatul creditor si societate.
Multumesc pentru raspuns. Suma va fi virata integral in cont, intrucat nu exista datorii, Finantele au verificat sa nu existe datorii la buget, pe care le-ar fi retinut din aceasta suma.
Intrebarea mea este daca am obligatia sa depun la ORC declaratie de deschidere a firmei, avand in vedere ca inregistrez un venit sau nu trebuie sa depun nici o declaratie la ORC si eventual sa inregistrez in contabilitate cheltuiala cu minus (avand in vedere ca aceasta suma pe care mi-o restituie Finantele o am inregistrata ca si cheltuiala anterioara, din perioada de activitatea a firmei).
Nu este nevoie pentru inregistrari in contabilitate sa redeschideti activitatea societatii. Societatea are activitatea suspendata, prin declaratia data, doar pentru activitatile inscrise in actul constitutiv al societatii. Ca atare, plati chirii, incasari alte sume, etc, altele decat cele care privesc obiectul de activitate al societatii sunt absolut permise.
Firma in lichidare
doina62
Incerc sa inchid o firma care a fost deschisa in anul 2003 si a avut activitate doar 4 luni in 2004.Acum mi se cere un bilant de inchidere.Exista un formular ... (vezi toată discuția)