avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1061 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... suspendare CIM si nup
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

suspendare CIM si nup

Ce parere aveti pe urmatoarea speta:
Angajatorul face plangere penala pentru furt (prins in flagrant de catre agentii de paza ai societatii) unui angajat ( maturator in curte, prejudiciul este sub 200 lei probabil dosarul va primi NUP).
Daca angajatorul ii suspenda cim ul in baza art.52 lit b C.muncii si daca se va constata ca fapta a fost savarsita de salariat dar ii lipseste pericolul social prejudiciul fiind mic si recuperat,atunci...la primirea comunicarii solutiei in dosarul penal , angajatorul pentru a putea sa declanseze cercetarea disciplinara este nevoie sa constate intai incetarea suspendarii cim in baza 52 lit.b ? si doar apoi sa l cerceteze disciplinar pentru fapta pt care a primit NUP? In ce temei legal s-ar face aceasta incetare a suspendarii?
In plus salariatul ar trebui sa revina la munca in cazul incetarii suspendarii respectiva ceea ce nu se doreste evident....
P.S. Eu consider ca cercetarea disciplinara nu poate fi pornita cat timp i se face suspendarea cim in baza art.52 lit. b si pana la stabilirea vinovatiei sau lipsa ei.
Cel mai recent răspuns: oti , utilizator 08:38, 19 Noiembrie 2012
Daca s-a dat NUP , atunci pe baza acestei solutii se a emite decizia de incetare a suspendarii c.i.m. ... angajatorul poate efectua cercetarea discipplinara a salaritului numai dupa ce s-a primit solutia data de Parchet .. intrucat "penalul tine in loc civilul/diciplinarul".
Buna ziua,

in primul rand consider ca angajatorul "s-a complicat" formuland plangere penala si dispunand suspendarea contarctului de munca. Mult mai simplu era sa-i faca cercetarea disciplinara, sa-l dea afara si apoi sa-i faca plangere penala daca mai considera ca este cazul.
Iata cum as proceda eu.
Daca angajatorul a dispus suspendarea contractului de munca as decide revenirea asupra acestei masuri si chemarea angajatului inapoi la serviciu. Angajatorul poate face acest lucru intrucat art 52 vorbeste despre o posibilitate data de lege angajatorului iar nu de o obligatie a acestuia. Textul spune ca CIM "poate fi suspendat".
As proceda apoi la concediere dupa efectuarea cercetarii disciplinare.
In alta ordine de idei NU exista un text care sa interzica efectuarea cercetarii disciplinare si concedierea pe perioada cat contractul este suspendata pentru motivul prevazut de art. 52 lit b. Prin urmare, consider ca ar putea sa aiba loc concedierea si fara sa revin asupra suspendarii. Cu toate acestea, pentru a nu risca in niciun fel, as reveni asupra suspendarii si apoi l-as concedia.

Zi buna,
Avocat Constantin Boncu
Cercetarea disciplinara se efectueaza in anumite conditii .. prin urmare, se poate pune problema prescriptiei dreptului angajatorului de a mai emite decizia de sanctionare daca este depasit termenul de 6 luni de la data savarsirii faptei ...
Intr-adevar salariatul poate fi cercetat disciplinar si pe perioada suspendarii CIM in cazul plangerii penale conf art. 52 lit b CM. De altfel conf art. 52 lit a CM, CIM se poate suspenda si pe perioada cercetarii disciplinare prealabile.
Pentru a fi concediat disciplinar salariatul trebuie sa fi savarsit o fapta, care conf RI, constituie abatere disciplinara. Aici vorbim de raspundere disciplinara, nu de cea penala. Daca fapta savarsita de salariat nu e prevazuta ca abatere disciplinara in RI, nu poate fi concediat disciplinar, chiar daca a savarsit o infractiune.
Este vorba despre un furt , in ipoteza prezentata de catre initiatorul acestui topic ... cu toate ca intrebariele acestuia se referea la altceva , putem spune ca suspendarea c.i.m. in ambele situatii nu este obligatorie ..

Daca s-a dat NUP , atunci se va emite decizia de incetare a suspendarii , iar salariatul isi va relua activitate platitu-i-se drepturile salariale aferente perioadei in care a fost suspendat ..

Referitor la cercetarea disciplinara , asa cum am mai spus, trebuie vazuta data savarsirii faptei sau data inregistrarii referatului prin care s-a luat la cunostinta despre savarsirea abaterii disciplinare

Alte discuții în legătură

Suspendare cim pe perioada cercetarii disciplinare CORTEX CORTEX Buna ziua. Decizia de suspendare a CIM pe perioada cercetarii disciplinare trebuie comunicata salariatului ca sa fie legal? Daca da atunci care este ... (vezi toată discuția)
Suspendare cim lexa_80 lexa_80 Buna, pe ce perioada poate fi suspendat un cim, pe motiv de cercetare disciplinara, sau nu exista reglementari in aceasta privinta. (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara BRATU ALINA BRATU ALINA am suspiciuni ca unul din salariati sustrage produse din firma impreuna cu alti doi complici din afara. l-am convocat la comisia de disciplina, intrebarile ... (vezi toată discuția)