avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Se poate lua somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Se poate lua somaj?

Buna ziua! Mama mea a lucrat 5 ani de zile la o agentie ca femeie de servici la birouri,iar pe 25 octombrie a fost anuntata ca i se va desfinta postul deoarece angajatorul a incheiat un contract cu o firma de curatenie astfel pe 1 noiembrie va inceta contractul de munca cu mama mea.In urma incetarii CIM au spus ca i se vor accorda 5 salarii de baza compensatorii si plata zilelor ramase din CO.
Avand in vedere ca de cand au incetat raporturile de munca si pana in ziua de azi nu si-a putut gasi inca un loc de munca, doreste sa afle daca beneficiaza de somaj?
Angajatorul nu a mentionat acest lucru si nici nu i-a putut oferi mamei mele un alt loc de munca in cadrul companiei.
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: deeapreda , utilizator 17:58, 6 Noiembrie 2012
Art. 34 din Legea 76/2002:

(1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.

Art. 17 din acelasi act normativ:

(1) In vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii prevazuti la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:
a) le-au incetat raporturile de munca din motive neimputabile lor;

Multumesc frumos pt raspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii de a beneficia de somaj Gabriela Gasca Gabriela Gasca Eu si sotul meu suntem asociati la un srl. Eu am fost angajata cu contract de munca pe functia de administrator si incepand cu data de 30 aprilie am desfintat ... (vezi toată discuția)
Buna ziua.din cauza desfiintarii postului meu de lucru, am fost ... OliviaStefan OliviaStefan Buna ziua.Din cauza desfiintarii postului meu de lucru, am fost notificata ca si postul meu de lucru urmeaza sa fie desfiintat si ca la incetarea termenului ... (vezi toată discuția)
Somaj la cerere Daniel1900 Daniel1900 Buna seara! As putea intra in somaj la cerere fara sa fiu dat afara sau fara desfintarea postului? Multumesc si astept raspuns! (vezi toată discuția)