Buna ziua! Mama mea a lucrat 5 ani de zile la o agentie ca femeie de servici la birouri,iar pe 25 octombrie a fost anuntata ca i se va desfinta postul deoarece angajatorul a incheiat un contract cu o firma de curatenie astfel pe 1 noiembrie va inceta contractul de munca cu mama mea.In urma incetarii CIM au spus ca i se vor accorda 5 salarii de baza compensatorii si plata zilelor ramase din CO.
Avand in vedere ca de cand au incetat raporturile de munca si pana in ziua de azi nu si-a putut gasi inca un loc de munca, doreste sa afle daca beneficiaza de somaj?
Angajatorul nu a mentionat acest lucru si nici nu i-a putut oferi mamei mele un alt loc de munca in cadrul companiei.
Va multumesc anticipat!
(1) Somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.
Art. 17 din acelasi act normativ:
(1) In vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii prevazuti la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:
a) le-au incetat raporturile de munca din motive neimputabile lor;