1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art.5
...
V. stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj;
...
Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.
2. - Asadar nu e nevoie sa fie platita contributia pentru a se considera stagiu de cotizare ci ea trebuie numai sa fie datorata.
- Datoria se dovedeste cu declaratiile nominale (D112) intocmite si depuse lunar de catre angajator, in care sunt specificate contributiile datorate la somaj, pensie si sanatate.
- Daca nu sunt depuse aceste declaratii atunci Agentia de Somaj are dreptate ca nu poate aproba indemnizatia de somaj.
3. In mod intentionat sau nu ANOFM si MMFPS au "uitat” sa anuleze sau sa modifice formularul adeverintei tip (Anexa 26) eliberata de angajator pentru calculul indemnizatiei de somaj.
4. De altfel acesta adeverinta nici nu mai este necesara deoarece AJOFM o verifica cu datele din evidenta electronica unde apar declaratiile nominale lunare cu stagiile de cotizare si baza de calcul a contributiei pentru somaj, adica tocmai venitul luat in calculul indemnizatiei pentru somaj, venit asupra caruia s-a calculat contributia datorata la somaj.
5. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 19. - (1) Certificarea stagiilor de cotizare realizate anterior datei de 1 martie 2002 se face de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã, potrivit art. 36 din lege, în baza certificatului întocmit conform modelului prevãzut în anexa nr. 5.
(2) Certificarea stagiilor de cotizare realizate ulterior datei de 1 martie 2002 se face, dupã caz, pe baza:
a) declaraţiei lunare privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi a adeverinţei eliberate de angajator potrivit art. 18 sau, dupã caz, doar pe baza adeverinţei eliberate de angajator potrivit art. 18, în cazul în care se constatã cã angajatorul nu a depus declaraţia, pentru persoanele care au fost asigurate obligatoriu prin efectul legii, prevãzute la art. 19 din lege;
b) contractului de asigurare pentru şomaj prin însumarea lunilor pentru care s-a achitat contribuţia la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru şomaj.
(3) Certificarea stagiilor de cotizare prevãzute la alin. (2) se face de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã prin certificatul întocmit conform modelului prevãzut în anexa nr. 25.
6. Asadar:
- adeverinta pentru somaj (Anexa 26) este necesara numai daca angajatorul nu a depus declaratia nominala lunara;
- indiferent de perioada stagiului de cotizare, certificarea acestuia se face de catre AJOFM care are evidenta electronica a tuturor somerilor, a salariatilor care platesc la somaj si a tuturor agentilor economici, a declaratiilor lunare ale acestora.
Cel mai recent răspuns:
CLASOR CONSULT , Consilier juridic
09:07, 25 Martie 2014