avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Mai este necesara Anexa 26 pentru somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Mai este necesara Anexa 26 pentru somaj?

1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art.5
...
V. stagiu de cotizare - perioada de timp pentru care s-a datorat contributia de asigurari pentru somaj atat de catre asigurat, cat si de angajator sau, dupa caz, numai de catre asigurat, precum si perioada pentru care persoanele asigurate in sistemul asigurarilor pentru somaj prin incheierea unui contract de asigurare pentru somaj au datorat si au platit contributia de asigurari pentru somaj;
...
Art. 37.
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele in care angajatii sau, dupa caz, si angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentru somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte.


2. - Asadar nu e nevoie sa fie platita contributia pentru a se considera stagiu de cotizare ci ea trebuie numai sa fie datorata.
- Datoria se dovedeste cu declaratiile nominale (D112) intocmite si depuse lunar de catre angajator, in care sunt specificate contributiile datorate la somaj, pensie si sanatate.
- Daca nu sunt depuse aceste declaratii atunci Agentia de Somaj are dreptate ca nu poate aproba indemnizatia de somaj.


3. In mod intentionat sau nu ANOFM si MMFPS au "uitat” sa anuleze sau sa modifice formularul adeverintei tip (Anexa 26) eliberata de angajator pentru calculul indemnizatiei de somaj.


4. De altfel acesta adeverinta nici nu mai este necesara deoarece AJOFM o verifica cu datele din evidenta electronica unde apar declaratiile nominale lunare cu stagiile de cotizare si baza de calcul a contributiei pentru somaj, adica tocmai venitul luat in calculul indemnizatiei pentru somaj, venit asupra caruia s-a calculat contributia datorata la somaj.


5. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 19. - (1) Certificarea stagiilor de cotizare realizate anterior datei de 1 martie 2002 se face de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã, potrivit art. 36 din lege, în baza certificatului întocmit conform modelului prevãzut în anexa nr. 5.
(2) Certificarea stagiilor de cotizare realizate ulterior datei de 1 martie 2002 se face, dupã caz, pe baza:
a) declaraţiei lunare privind evidenţa nominalã a asiguraţilor şi a obligaţiilor de platã la bugetul asigurãrilor pentru şomaj şi a adeverinţei eliberate de angajator potrivit art. 18 sau, dupã caz, doar pe baza adeverinţei eliberate de angajator potrivit art. 18, în cazul în care se constatã cã angajatorul nu a depus declaraţia, pentru persoanele care au fost asigurate obligatoriu prin efectul legii, prevãzute la art. 19 din lege;
b) contractului de asigurare pentru şomaj prin însumarea lunilor pentru care s-a achitat contribuţia la bugetul asigurãrilor pentru şomaj, pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru şomaj.
(3) Certificarea stagiilor de cotizare prevãzute la alin. (2) se face de cãtre agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã prin certificatul întocmit conform modelului prevãzut în anexa nr. 25.


6. Asadar:

- adeverinta pentru somaj (Anexa 26) este necesara numai daca angajatorul nu a depus declaratia nominala lunara;

- indiferent de perioada stagiului de cotizare, certificarea acestuia se face de catre AJOFM care are evidenta electronica a tuturor somerilor, a salariatilor care platesc la somaj si a tuturor agentilor economici, a declaratiilor lunare ale acestora.

Cel mai recent răspuns: CLASOR CONSULT , Consilier juridic 09:07, 25 Martie 2014
Domnule Valeriu, tocmai am trimis in somaj un angajat si i-au cerut-o...dar lucrul care m-a uimit cel mai tare a fost faptul ca m-a sunat angajatul ALOFM si mi-a spus ca in Reges nu se vede contractul ca incetat..... i-am spus ca in documentele pe care l-am dat salariatului pentru somaj gaseste "Raportul per salariat" si un print-screen al registrului transmis... si mi-a mai cerut copii dupa confirmarile pe care le primim cand depunem D 112 si copii ale ordinelor de plata....Multe, prea multe hartii, acum cand totul e electronic....
1. Asa este se cere in continuare Anexa 26 pentru ca le este lene sa caute in arhivele lor electronice.

2. - Mai mult indemnizatia de somaj nu este conditionata de plata contributiei la somaj ci numai de inregistrarea ei in D112 ca datorata (nu platita).
- Dar Agentia de Somaj iti solicita sa demonstrezi ca s-a platit contributia (!?), fiindca asa cere Anexa 26.

3. - Legea 76/2002, Normele de aplicare si celelalte instructiuni ala ANOFM au ramas mult in urma, trebuia sa fie modificate si actualizate de mai multe ori, mai ales dupa ultima modificare a Codului muncii.

- Un exemplu din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
a) la data decesului salariatului sau al angajatorului persoana fizica, precum si in cazul dizolvarii angajatorului persoana juridica, de la data la care angajatorul si-a incetat existenta conform legii;
...

- Acest articol 56(1), lit.a) nu figureaza, in Normele de aplicare a Legii 76/2002, printre cele de incetare a CIM din motive neimputabile salariatului.

- Si mai sunt multe alte exemple si in Lege si in Norme.
De aceleasi probleme ma lovesc si eu. Culmea este ca de la ANOFM - Directia Juridica si Metodologie am primit un raspuns referitor la necorelarea legii cu normele de aplicare referitoare nu la adeverinta din Anexa 26 "ci la plata contributiilor la somaj asigurat si angajator" care potrivit art 5 punctul V pentru asiguratii cu declaratie nominala conditia este suma datorata si nu datorata si platita.
Si uite asa AJOFM sau ALOFM, dupa caz, resping dosarele fostilor salariati, pentru indemnizatia de somaj.
Ultima modificare: Joi, 22 Noiembrie 2012
SimonescuC, utilizator
Eu am spus-o mai demult...sunt sigura ca s-a dat o dispozitie verbala, nu scrisa, sa fie bietii oameni plimbati, sa se caute virgulele lipsa, doar-doar nu mai acordam somajul...
Anexa 26 este solicitate in continuare! Nu inteleg de ce cer atatea hartii, cand ei au toate informatiile necesare la dispozitie: stagiul de cotizare, acces in ReviSal, acces la declaratii, etc. (probabil le este lene functionarilor sa caute date dupa CNP intr-un program, ca alt motiv nu gasesc).
Mai nou, la Ploiesti am intalnit 2 cazuri (nu toti functionarii aplica regula) in care li s-au solicitat salariatilor adeverinte de vechime atestate si de catre ITM!

Ne ingropam in hartii si punem contribuabilul pe drumuri in loc sa le rezolvam problemele eficient si simplu! #-o

Alte discuții în legătură

Plata retroctiva a contributiilor la fondul de somaj Loredana_84 Loredana_84 Buna ziua! Am o societate comerciala care nu si-a achitat contributiile si impozitul de aproximativ 10 luni. Unui salariat plecat cu lichidare la zi de la ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu a platit contributiile la somaj (!?) ionsilviu ionsilviu Buna ziua,am lucrat la o firma din martie 2011 pana in iunie 2012 ,din lipsa de comenzi mi-a desfacut contractul de munca si mi-a dat preaviz.am mers la anjofm ... (vezi toată discuția)
Acte dosar somaj - vechime si cotizatie in cazul fostului angajator societate inchisa man_alessia man_alessia Buna ziua, Am fost astazi la AJOFM Cluj pentru depunerea dosarului de somaj insa, pentru a demonstra vechimea in munca de peste 5 ani, mi s-a cerut ... (vezi toată discuția)