avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1064 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cand intervine prescriptia?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cand intervine prescriptia?

va rog daca poate cineva sa ma lamureasca si pe mine cineva cu o speta!
o infractiune de inselaciune 215/1 comisa in 1996,persoana arestata preventiv in 2002,eliberata dupa 62 de zile,se judeca de atunci,adica de 10 ani si jumatate,recursuri,apeluri,trimiteri catre rejudecare,declinari de competenta,etc,se pronunta o decizie a curtii de apel buc,ramasa definitiva si irevocabila pe 215/1 in noiembrie 2012,la 3 ani de inchisoare cu executare,persoana are 62 ani,cardiac,cu 3 stenturi pe inima,dependent de tratament si regim alimentar.doresc sa stiu daca se mai poate face ceva,nu exista o prescrpitie a faptei,altceva???
Cel mai recent răspuns: Robert Silbermann , Avocat 00:00, 11 Noiembrie 2012
buna ziua. termenul de prescriptie este de 10 ani, dar cursul prescriptiei se intrerupe prin indeplinirea actelor de procedura care se comunica inculpatului; dupa intrerupere un nou termen de prescriptie incepe sa curga; prescriptia inlatura raspunderea oricate intreruperi ar interveni daca termenul de prescriptie este depasit inca o data; sfatul meu este sa solicitati amanarea executarii pedepsei motivat de starea sanatatii
merci!inca o intrebare daca se poate:cat executa din pedeapsa?

Art. 60 cod penal, Liberarea condiţionată în cazuri speciale:
Liberarea condiţionată în cazuri speciale
Condamnatul care, din cauza stării sănătăţii sau din alte cauze, nu a fost niciodată folosit la muncă ori nu mai este folosit, poate fi liberat condiţionat după executarea fracţiunilor de pedeapsă arătate în art. 59 sau, după caz, în art. 591, dacă dă dovezi temeinice de disciplină şi de îndreptare.
Cei condamnaţi în timpul minorităţii, când ajung la vârsta de 18 ani, precum şi condamnaţii trecuţi de vârsta de 60 de ani pentru bărbaţi şi de 55 de ani pentru femei, pot fi liberaţi condiţionat, după executarea unei treimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau a unei jumătăţi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă îndeplinesc celelalte condiţii prevăzute în art. 59 alin. 1.
Persoanele prevăzute în alin. 2, condamnate pentru săvârşirea unei infracţiuni din culpă, pot fi liberate condiţionat după executarea unei pătrimi din durata pedepsei în cazul închisorii care nu depăşeşte 10 ani sau a unei treimi în cazul închisorii mai mari de 10 ani, dacă îndeplinesc celelalte condiţii prevăzute în art. 59 alin. 1.
Dacă pedeapsa ce se execută este rezultată din concursul între infracţiuni săvârşite din culpă şi infracţiuni intenţionate, se aplică dispoziţiile privind liberarea condiţionată în cazul infracţiunilor intenţionate.
Când condamnatul execută mai multe pedepse cu închisoare, care nu se contopesc, fracţiunile de pedeapsă se socotesc în raport cu totalul pedepselor.
În toate cazurile, la calculul fracţiunii de pedeapsă se ţine seama de partea din durata pedepsei considerată, potrivit legii, ca executată pe baza muncii prestate.

In cazul expus prescriptia executarii pedepsei poate fi intrerupta si sa dureze mult timp.

Prescriptia raspunderii penale probabil ca nu mai este aplicabila.

Incercati sa platiti un avocat ca sa mearga la dosar si sa se informeze in concret ca sa se inteleaga clar despre ce este vorba.
Nu conteaza ca este bolnav daca suporta detentia.
Singura sansa ar fi pe prescriptie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare conditionata - conditii, dupa cat timp maria_87 maria_87 O persoana are de executata 3 ani si 6 luni pentru furt calificat poate sa beneficieze de o eliberare conditionata?(aceea in care ar trebui sa execute 1/3 din ... (vezi toată discuția)
Eliberare conditionata aclaudiu aclaudiu Buna , As avea si eu o intrebare .Sotul meu a primit o pedeapsa de 3 ani cu executare .A executat 2 luni din pedeapsa .Cand se poate cere eliberarea ... (vezi toată discuția)
Eliberare conditionata eu;eu eu;eu in ce conditii se acorda eliberarea conditionata?necesita neaparat munca prestata ? (vezi toată discuția)