avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... SOMAJ - PRIMA DE INSTALARE
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

SOMAJ - PRIMA DE INSTALARE

Buna seara,

Am o cunostinta care a fost beneficiarul primei de instalare care se acorda celor care isi schimba domiciliul odata cu locul de munca.
In ultima luna de somaj, i s-a oferit un loc de munca in alt judet, l-a acceptat dar dupa o luna, din cauza reducerii activitatii societatii, conducerea a decis desfiintarea postului. Precizez ca nu a fost o concediere colectiva, el fiind singurul angajat concediat. Cred ca este vorba de art 65 (1).
In aceasta situatie, are obligatia de a restitui suma de bani primita de la somaj?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters201854 , utilizator 16:58, 8 Noiembrie 2012
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 75. - Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o altã localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbã domiciliul primesc o primã de instalare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, egalã cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data instalãrii.

Art. 76.
(1) Angajaţii au obligaţia de a restitui integral sumele primite conform art. 73.1, 74 şi 75, în situaţia în care raporturile de muncã sau de serviciu înceteazã, într-o perioadã mai micã de 12 luni de la data încadrãrii în muncã, în temeiul urmãtoarelor prevederi:
a) art. 55 lit. b), art. 56 lit. f) şi h), art. 61 lit. a) şi art. 81 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) art. 61 lit. b) din Legea nr. 53/2003, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dacã au fost condamnaţi prin hotãrâre judecãtoreascã definitivã;
...

2. Asadar daca a fost concediat cu art.65(1) din Codul muncii nu va restitui prima de instalare primita de la AJOFM.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Noiembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor de somaj grozoiu gabi grozoiu gabi am avut ajutor de somaj si m-am angajat in alt judet in timpul somajului,pe perioada determinata de 3 luni am auzit ca am dreptul la niste bani,unde sa intreb? (vezi toată discuția)
Prima de incadrare, prima de instalare cataflorescu cataflorescu Stiti cumva daca se mai acorda acel ajutor de la AJOFM pentru persoanele care se angajeaza la o distanta mai mare de 250KM. Cred ca se numea prima de ... (vezi toată discuția)
Absolventi de facultate; prima de instalare gabiclenciu gabiclenciu V-as ruga daca ma puteti lamuri in urmatorul caz: - absolvent facultate 2010.Continua studii master.Poate beneficia de somaj? - absolvent facultate 2010 in ... (vezi toată discuția)