Persoana fizica in speta mama mea a decedat acum citeva zile ... am descoperit cu stupoare dupa citeva zile ca avea ceva datorii catre banci [editat] .
Vreau sa va intreb ... ma pot sili bancile pe mine intr-un fel sau altul sa platesc aceste credite ale ei ?
Mentionez ca mama mea pur si simplu nu a lasat nimic ca mostenire ...sau mai bine zis nu avea nimic ...nici casa , masina sau altceva bun pe numele ei .
In primul rand, vreau sa va spun sincere condoleante.
In al doilea rand, in cazul in care creditele au fost insotite de asigurare, ele vor fi acoperite prin politele aferente, doar ca pentru asta, ar trebui sa va prezentati la banci pentru a ii instiinta de decesul mamei, cu o copie legalizata a certificatului de deces
Prin mostenire, se dobandesc atat drepturi cat si obligatii.
Nu veti plati creditele mamei, nu aveti obligatia sa va prezentati niciunde.
Chiar daca respectivii creditori dovedesc ca ati acceptat tacit mostenirea, veti plati datorii doar in limita a ce mosteniti.. adica nimic
Efectele acceptarii Art. 1.114
(2) Mostenitorii legali si legatarii universali sau cu titlu universal raspund pentru datoriile si sarcinile mostenirii numai cu bunurile din patrimoniul succesoral, proportional cu cota fiecaruia.