avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 734 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire fara drept sot/sotie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire fara drept sot/sotie

Buna ziua!
Parintii mei doresc sa-mi lase mostenire o casa+teren.
Se poate trece pe numele meu fara sa aiba dreptul fratii sau sotia la ea?
Am inteles ca prin donatie nu are dreptul sotia, dar se poate contesta de catre frati, ulterior pierzandu-se dreptul de posesiune.

Spre exemplu, in cazul unui eventual divort, este necesara impartirea proprietatii?
Sau in cazul decesului parintilor, pot solicita fratii o parte din proprietate?

Alternativ, se poate trece proprietatea pe numele unicului meu fiu, de 17 ani, nefiind major si sa nu poata vinde sotia sau sa i se revoce drepturile din cauza fratilor?

Va rog frumos, lamuriti-ma.
Multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Noiembrie 2012
1Gabriel, utilizator
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 17:26, 12 Noiembrie 2012
În cazul unei donaţii făcute doar pe numele dvs. , soţia nu va putea cere vreun drept asupra imobilului. După decesul donatorului, fraţii pot ataca actul. Imobilul poate fi înstrăinat sau donat fiului dvs., soţia neputând ulterior să dispună de bun fără a avea autorizaţia instanţei de tutelă, iar fraţii dvs. ar putea ataca actul , pentru aceeaţi situaţie expusă mai sus, după deschiderea succesiunii donatarului.
Succesiunea(testament) sau actul de vanzare-cumparare s-ar incadra cerintelor mele?(sa nu aiba drept sotia si fratii)
Daca nu, exista vreo posibilitate prin care sa se incadreze?

Se poate face act de vanzare-cumparare fiului, nefiind major ?

Va rog frumos sa-mi explicati riscurile.
Multumesc frumos!
Testamentul (ca si donatia) pot fi atacate (cu succes) de fratii dvs., pentru incalcarea rezervei lor succesorale (acestea fiind actele prin care sotia dvs. nu dobandea drept de proprietate). Prin contract de vanzare cumparare, dobanditi ca bun comun cu sotia dvs., iar daca faceti dovada achitarii pretului catre parintii dvs., fratii nu prea mai au ce face. Se poate incheia contract de vanzare cumparare cu fiul dvs. minor, dar din nou fratii pot ataca invocand faptul ca minorul nu avea resurse financiare pentru plata pretului (aceeasi situatie, trebuie dovedita achitarea pretului). Fiind pe numele copilului, sotia nu dobandeste drept de proprietate, deci nu-l va putea instraina.
Multumesc enorm!
Informatiile dumneavoastra mi-au fost extrem de utile!
Mai am o ultima intrebare, daca nu va suparati.
Dumneavoastra cum ati proceda in locul meu?
Donatie/testament pe numele meu sau contract de vanzare-cumparare pe numele fiului?
Mi-e greu sa gandesc lucrurile ca si cum as fi in locul dvs., depinde in foarte mare masura de relatiile din familia dvs., cu cine ati putea "gestiona" mai bine un conflict (fratii sau sotia)... Trebuie sa luati in calcul si faptul ca in curand copilul dvs. va fi major si in cazul in care va deveni proprietar, va putea dispune de imobil dupa implinirea varstei de 18 ani. Parintii dvs. mai au si alte bunuri care ar ramane la mostenire?

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere ??? ContSters257326 ContSters257326 Buna ziua, doresc sa inchei un contract de intretinere pentru instrainarea unui imobil, contractul se va incheia intre mine si parinti. parintii vor sa ... (vezi toată discuția)
Donatie sau vanzare cumparare, ce sa fac???? carm97 carm97 Sunt recasatorita si am un copil din prima casnicie. Inainte de prima casnicie am inceput o casa pe numele parintilor mei. Acum cand parintii au vrut sa-mi ... (vezi toată discuția)
Donatie intre frati mariaxxx mariaxxx Buna ziua. Vreau sa cumpar un imobil de la fratele meu (imobil pe care fratele l-a dobandit prin donatie de la parintii nostri, suntem 2 frati). Fratele este ... (vezi toată discuția)