avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Valabilitatea clauzei de neconcurenta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Valabilitatea clauzei de neconcurenta

Buna ziua,
In 2011 m-am angajat la o firma pe profil protectia mediului, la angajare am semnat un contract de munca pe perioada nedeterminata si un act aditional cu clauza de neconcurenta si confidentialitate in care era specificata perioada pentru care isi produce efectele, de 2 ani, activitatile care sunt interzise,aria geografica este romania,la terti cu care am interzis prestari de servicii sunt toate societatile cu profil asemanator cu cel al angajatorului, iar nivelul indemnizatiei va fi stabilit la finalul incetarii contractului individula de munca.Am primit preaviz , motivul fiind art.65 (1).Intrebarea mea este daca actul aditional cu clauza de neconcurenta si confidentialitate mai este valabila si legal care sunt efectele lui?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:45, 12 Noiembrie 2012
Conform art. 22 alin. 2 din Codul muncii, indiferent de perioada de timp negociată de părţi pentru producerea efectelor clauzei de neconcurenţă, în interiorul duratei maxime legale (de 2 ani), aceasta nu mai produce efecte când contractul individual de muncă a încetat din iniţiativă angajatorului pentru motive care nu ţin de persoana salariatului (art. 22 alin 2 teza a II-a din Codul muncii).

Text legal face referire exclusiv la motive care nu ţin de persoana salariatului, respectiv la art. 65 alin. 1 din Codul muncii.
geany2012 a scris:

aria geografica este romania,la terti cu care am interzis prestari de servicii sunt toate societatile cu profil asemanator cu cel al angajatorului, iar nivelul indemnizatiei va fi stabilit la finalul incetarii contractului individula de munca.


Aceste prevederi mi se par oricum un abuz facut de angajator in baza art. 22 alin. 2, iar indemnizatia de neconcurenta se palteste lunar, nu la sfarsitul contractului.
Insa, asa cum s-a specificat, clauza nu mai poate produce efecte datorita incetarii c.i.m la initiativa angjatorului.
Ultima modificare: Luni, 12 Noiembrie 2012
Dragos Stefan, Consultant resurse umane
Nu constituie un abuz al angajatorului inserarea in actul aditional a faptului ca aria geografica este Romania ... acest lucru inseamna ca numai pe teritoriul tarii va opera aceasta clauza...
Clauza suna cam asa: salariatul nu se poate angaja la nicio firma din Romania care are acelasi profil de activitate cu al angajatorului... mi se pare cam abuziva...
Acesta este unul dintre efectele clauzei de neconcurenta ... neangajarea la firme de profil ...

Alte discuții în legătură

Clauza de confidentialitate arad107 arad107 buna ziua, as dori sa aflu ce se inatmpla daca in fisa postului exista o cluza cum ca timp de 2 ani nu pot sa ma angajez la lta firma de acelasi profil,dar eu ... (vezi toată discuția)
Act aditional adrian_adrian_adrian adrian_adrian_adrian Buna ziua. In urma cu 6 luni am semnat la actualul loc de munca un act aditional de fidelizare si confidentialitate a carui valabilitate se va derula pana la ... (vezi toată discuția)
Efectele clauzei de confidentialitate/neconcurenta in cazul demisiei andrei_o andrei_o Sunt reprezentant vanzari in cadrul unei firme. Acum 2 ani am semnat un act aditional la CIM cu o clauza care preciza ca pe perioada derularii contractului nu ... (vezi toată discuția)