avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort cu minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort cu minor

Buna ziua,numele meu este Mihaela M,am 23 de ani si am o fetita de 2 ani si 6 luni.Am avut conflicte cu sotul meu,iar in urma unei agresiuni fizice am hotarit sa plec de la el.Nu m-a lasat sa imi iau copilul,fata mea ramanand in grija lui si a parintilor lui.Intrebarea mea este urmatoarea:ce sanse am ca in urma divortului sa castig custodia copilului?Eu sunt studenta la ID,in ultimul an,lucrez cu carte de munca de o luna de zile,si locuiesc cu gazda.El nu are venit sigur(are solar si isi castiga banii din vanzarea legumelor,iar asta este sezonier),consuma alcool si este agresiv.Parintii lui nu au pensie,nu au venit.Pentru agresiunea fizica nu am certificat medico-legal dar sora mea este martora.Pe data de 27 noiembrie am prima infatisare,imi doresc foarte mult sa castig custodia dar nu stiu daca indeplinesc toate conditiile.Multumesc si astept raspuns urgent.
Cel mai recent răspuns: mihaela_manea , utilizator 23:52, 11 Noiembrie 2012

Ar fi indicat sa deschideti proces si pe calea ordonantei presedintiale pentru ca in caz contrar poate dura 2 ani pana sa luati minora.
Ultima modificare: Luni, 12 Noiembrie 2012
gi-jane2, moderator
In primul rand mergeti la un avocat pentru a va informa asupra a ceea ce doriti si a posibilitatilor pe care le aveti.In lumina noilor reglementari termenul de custodie nu se mai uziteaza se poate vorbi de autoritate parinteasca si domiciliul minorului care sant doua institutii diferite.
După divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel.
Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.
Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.
În lipsa înţelegerii dintre părinţi sau dacă aceasta este contrară interesului superior al copilului, instanţa de tutelă stabileşte, odată cu pronunţarea divorţului, locuinţa copilului minor la părintele cu care locuieşte în mod statornic.
Dacă până la divorţ copilul a locuit cu ambii părinţi, instanţa îi stabileşte locuinţa la unul dintre ei, ţinând seama de interesul său superior.
În mod excepţional, şi numai dacă este în interesul superior al copilului, instanţa poate stabili locuinţa acestuia la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consimţământul acestora, ori la o instituţie de ocrotire. Acestea exercită supravegherea copilului şi îndeplinesc toate actele obişnuite privind sănătatea, educaţia şi învăţătura sa.

De cand ati plecat de la sot?
Urmati sfatul de mai sus, cereti prin Ordonanta presedintiala domiciliul minorei la Dvs., fiindca daca trece timpul, judecatorul este in drept sa motiveze ca este necesara stabilitatea minorei si sa o lase la domiciliul tatalui.
In plus, faptul ca bunicii paterni nu lucreaza este tot un argument ce-i este favorabil sotului, fiindca demonstreaza ca are cine ingriji fetita, in timp ce Dvs. lucrati.
Trebuie sa introduceti in cauza si parintii sau sora sau matusa etc. dvs. care sunt disponibili sa ingrijeasca fata, macar din acest punct de vedere sa nu fie in avantaj.
Este adevarat ca puteti rezolva lucrurile in instanta. Avand in vedere faptul ca este vorba totusi de un copil, va sugerez sa incercati medierea mai ales in situatia actuala cand acesta se afla la sot. Privind in urma doriti sa divortati deoarece v-a lovit ? sau deoarece nu mai exista sentimente?

Daca nu ar mai consuma alcool si nu v-ar mai lovi ati accepta sa continuati aceasta casnicie? Poate e dispus sa faca un sacrificiu in vederea impacarii.

Fiind un om violent chiar daca veti castiga in instanta probabil va va face viata un calvar.

Analizati situatia si ce va doriti cu adevarat iar daca doriti sa rezolvati situatia mai repede si mai elegant contactati un mediator din orasul Dvs.
Referitor la agresiunea fizica, psihica etc., oricand se poate cere in instanta Emiterea unui ordin de protectie.

Alte discuții în legătură

Lnterdictie costeamarcel costeamarcel buna ziua sunt in divort cu sotia ,nu mai locuim impreuna avem un copil minor care locuieste la mine ,sotia locuieste la o prietena de a ei o persoana foarte ... (vezi toată discuția)
Ordin de evacuare Cornelia_Alexandra Cornelia_Alexandra Buna seara,am si eu o intrebare legata de un ordin de evacuare. Sunt divortata si in proces de partaj, iar fostul sot nu locuieste la domiciliul proprietate ... (vezi toată discuția)
Cum se poate obtine o interdictie de apropiere? alx64 alx64 buna seara, va supun atentiei o speta a cuiva apropiat si rugamintea de a oferi un sfat competent: parintii divortati,copilul este incredintat ... (vezi toată discuția)