avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 959 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort cu minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort cu minor

Buna ziua,numele meu este Mihaela M,am 23 de ani si am o fetita de 2 ani si 6 luni.Am avut conflicte cu sotul meu,iar in urma unei agresiuni fizice am hotarit sa plec de la el.Nu m-a lasat sa imi iau copilul,fata mea ramanand in grija lui si a parintilor lui.Intrebarea mea este urmatoarea:ce sanse am ca in urma divortului sa castig custodia copilului?Eu sunt studenta la ID,in ultimul an,lucrez cu carte de munca de o luna de zile,si locuiesc cu gazda.El nu are venit sigur(are solar si isi castiga banii din vanzarea legumelor,iar asta este sezonier),consuma alcool si este agresiv.Parintii lui nu au pensie,nu au venit.Pentru agresiunea fizica nu am certificat medico-legal dar sora mea este martora.Pe data de 27 noiembrie am prima infatisare,imi doresc foarte mult sa castig custodia dar nu stiu daca indeplinesc toate conditiile.Multumesc si astept raspuns urgent.
Cel mai recent răspuns: mihaela_manea , utilizator 23:52, 11 Noiembrie 2012
Si in ce consta acest ordin de protectie?ultima agresiune fizica a fost in urma cu o luna,nu am certificat medico-legal,doar martori.Se mai poate emite si acum un ordin de protectie?astept raspuns
Ultima modificare: Duminică, 11 Noiembrie 2012
mihaela_manea, utilizator

Despre asta este vorba in legatura cu ordinul de protectie, dar ar fi indicat in momentul in care mai santeti agresata sa depuneti plangere la politie si sa va scoateti si certificat medico-legal.
CAPITOLUL IV Ordinul de protecţie
ART. 23
(1) Persoana a cărei viaţă, integritate fizică sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei poate solicita instanţei ca, în scopul înlăturării stării de pericol, să emită un ordin de protecţie, prin care să se dispună, cu caracter provizoriu, una ori mai multe dintre următoarele măsuri - obligaţii sau interdicţii:
a) evacuarea temporară a agresorului din locuinţa familiei, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate;
b) reintegrarea victimei şi, după caz, a copiilor, în locuinţa familiei;
c) limitarea dreptului de folosinţă al agresorului numai asupra unei părţi a locuinţei comune atunci când aceasta poate fi astfel partajată încât agresorul să nu vină în contact cu victima;
d) obligarea agresorului la păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de copiii acesteia sau faţă de alte rude ale acesteia ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate;
e) interdicţia pentru agresor de a se deplasa în anumite localităţi sau zone determinate pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic;
f) interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondenţă sau în orice alt mod, cu victima;
g) obligarea agresorului de a preda poliţiei armele deţinute;
h) încredinţarea copiilor minori sau stabilirea reşedinţei acestora.
(2) Prin aceeaşi hotărâre, instanţa poate dispune şi suportarea de către agresor a chiriei şi/sau a întreţinerii pentru locuinţa temporară unde victima, copiii minori sau alţi membri de familie locuiesc ori urmează să locuiască din cauza imposibilităţii de a rămâne în locuinţa familială.
(3) Pe lângă oricare dintre măsurile dispuse potrivit alin. (1), instanţa poate dispune şi obligarea agresorului de a urma consiliere psihologică, psihoterapie sau poate recomanda luarea unor măsuri de control, efectuarea unui tratament ori a unor forme de îngrijire, în special în scopul dezintoxicării.
ART. 24
(1) Durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie se stabileşte de judecător, fără a putea depăşi 6 luni de la data emiterii ordinului.
(2) Dacă hotărârea nu cuprinde nicio menţiune privind durata măsurilor dispuse, acestea vor produce efecte pentru o perioadă de 6 luni de la data emiterii ordinului.
ART. 25
(1) Cererea pentru emiterea ordinului de protecţie este de competenţa judecătoriei de pe raza teritorială în care îşi are domiciliul sau reşedinţa victima.
(2) Cererea pentru emiterea ordinului poate fi introdusă de victimă personal sau prin reprezentant legal.
(3) Cererea poate fi introdusă în numele victimei şi de:
a) procuror;
b) reprezentantul autorităţii sau structurii competente, la nivelul unităţii administrativ-teritoriale, cu atribuţii în materia protecţiei victimelor violenţei în familie;
c) reprezentantul oricăruia dintre furnizorii de servicii sociale în domeniul prevenirii şi combaterii violenţei în familie, acreditaţi conform legii, cu acordul victimei.
M-am informat despre ordinul de protectie.De violenta nu mai poate fi vorba pentru ca nu mai locuiesc cu el,insa imi pare rau ca nu am stiut de acest ordin pentru ca ar fi fost solutia tuturor problemelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se poate obtine o interdictie de apropiere? alx64 alx64 buna seara, va supun atentiei o speta a cuiva apropiat si rugamintea de a oferi un sfat competent: parintii divortati,copilul este incredintat ... (vezi toată discuția)
Ordin de restrictie, conditii de admisibilitate 2cool4school 2cool4school Buna seara, puteti sa-mi spuneti ,va rog, care sunt conditiile de admisibilitate pentru instituirea unui ordin de restrictie? (vezi toată discuția)
Ordin de restrictie consumer consumer Buna ziua, As dori sa stiu in ce conditii se poate obtine un ordin de restrictie, daca se poate, impotriva unei persoane incarcerate, care este pe cale sa ... (vezi toată discuția)